Anxiety Ni Berbeza-Beza

Assalamualaikum,

Lama tak menulis di sini tapi Alhamdulillah kerana ramai rupanya yg baca blog ni dan berhubung dengan saya untuk mengetahui tentang Anxiety.

Setelah bertahun belajar tentang anxiety, bergaul dengan orang yang ada anxiety, rupanya anxiety ni ada pelbagai jenis. Macam saya lebih kepada General Anxiety Disorder atau singkatannya GAD. Tapi ramai juga yang alami Anxiety Disorder atau singkatannya AD. Ahli keluarga anxiety yang lain adalah Panic Attack (PA), Panic Disorder (PD) & Social Disorder (SD). Kesemua ahli keluarga anxiety ni pulak boleh wujud bersama schizophrenia, bipolar disorder & depression.

Baca perenggan di atas mesti anda yang tiada penyakit ni menganggap kami gila kan? Jangan risau, sakit macam ni adalah sakit alaf baru. Ia tidak berjangkit tetapi ia boleh datang tiba-tiba kepada sesiapa sahaja. Baik orang kaya, miskin, professional, peniaga, makan gaji, sihat tubuh badan, sakit berpanjangan, kanak-kanak, remaja, pelajar U dan lain-lain. Ia bukanlah penyakit gila tetapi sakit yg datang yang berpunca salah satunya dari suasana persekitaran, sakit yang berpanjangan & peristiwa traumatik dalam hidup. Otak kami jadi istimewa sangat sebenarnya yang orang yang tak alaminya tidak dapat memahami.

Bagi orang yang ada AD, simptom-simptom yang mereka alami adalah jantung berdebar laju, sesak nafas, rasa tak puas tarik nafas, nak pitam, menggigil, tangan kaki jadi sejuk, sakit perut, tekak jadi kering & rasa susah nak menelan & badan jadi lembik. Rajah dibawah menggambarkan bagaimana anxiety atau AD ni memberi kesan fizikal pada badan.

image

Kepada penghidap AD, jika anda dah membuat pemeriksaan menyeluruh dengan doktor & didapati normal, ketahuilah apa yang anda alami sebenarnya kesan anxiety dan bukan penyakit yang bukan-bukan seperti yang anda fikirkan seperti yang diterangkan dalam rajah di atas.

Bagaimana orang yang tak alami memahami simptom orang yg AD ni? Mari saya bagi contoh:

Cuba anda berlari laju naik tangga sampai tingkat 4.
Apa yang anda rasa bila tiba di tingkat 4?
Jantung berdegup laju bukan?
Muscle pun keras sebab anda menggerakkan kaki tangan untuk berlari bukan?
Anda rasa putus nafas?
Rasa nak pitam?

OK.

Sekarang, anda cuba alami benda diatas tetapi dalam suasana anda sedang tidur, sedang duduk diam, sedang memandu…

Nah. Itulah orang yang ada AD alami setiap hari. Sakit. Meresahkan. Menakutkan.

Trigger untuk AD ni pelbagai. Tetapi salah satu yang common adalah berkaitan MATI. Baik baca tulisan atau dengar perkataan MATI, ia akan trigger AD mereka. Suara kuat dari TV, orang keliling, gajet, juga boleh mendatangkan AD.

Itulah sedikit sebanyak mengenai AD. Walaupun saya cuma alami GAD, tetapi saya memahami simptom mereka kerana saya ramai sahabat yang ada AD.

Klik logo di bawah untuk pelaburan kesihatan dengan Shaklee untuk membantu mengawal anxiety & stress anda.

esell-shaklee-logo

Salam sayang,

HUDA MAHMUD
SHAKLEE Independent Distributor: 928995
H/p: 012-2794197
Email: huda.mahmud@gmail.com

Dah 2 Minggu…

Assalamualaikum,

Dah 2 minggu tak makan B-Complex Shaklee. Withdrawal symptom dah mula terasa. Hari ni betul-betul stress sebab kerja banyak sangat. Tetiba menjelang jam 4 petang mencanak-canak kerja datang. Saya ni bukan boleh bila dalam keadaan macam ni.

Mula la laju je otak berputar sebab saya rasa tertekan nak buat 20 kerja dalam masa 1 jam 30 minit. Mula la hunching my shoulders involuntarily, satu habit separa sedar yang masih terbawa-bawa sejak ada GAD 7 tahun lepas.

Rahang mulut pun mula la rasa ketat. Tutup mulut, sakit rahang, buka mulut pun sakit rahang. Sebabnya? Saya ketap gigi. Salah satu habit yg saya tak sedar saya buat bila dalam keadaa stresa. Lama-lama saya dapat Temporomandibular Disorder atau TMD. Rahang tersangkut. Memang tak boleh buka mulut langsung. TMD ni penyakit kekal. Sekali dah kena, sentiasa ada. Jadi kena kawal stress. Tak boleh anxious sangat sebab dalam tidur pun saya ketap gigi.

Jadi dua ni antara petanda fizikal badan saya tengah stress atau risau melampau. Otak pun tak tenang. Macam kejar sesuatu. Memandu kereta jadi tak fokus sebab otak tengah laju berpusing. Kalau jadi macam ni saya selalu akan pakai alat tally counter di jari dan istighfar & selawat untuk tenangkan hati. Kadang-kadang sampai 300 lebih kali la selagi otak saya tak tenang. Hehe. Bagus juga, dapat pahala free 😄

image

Kesimpulannya, minggu depan gaji kena beli B-Complex ni. Kalau tak, serabut otak, tak boleh tidur, tak boleh fokus & tak tenang. I need calm.

Salam sayang,

Huda Mahmud
SID: 928995
H/p: 012-2794197

When I had GAD

Assalamualaikum,

When I had GAD (General Anxiety Disorder) there was one phase where I was in pain all the time. Any kind of pain. Sometimes its in my leg, sometimes my chest, sometimes in my stomach. Just anywhere. I know now that the physical pain that I felt was actually a manifestation of the stress that was hiding @ inhibiting my mind. And so begin a phase where I will Google everyday the pain that I felt at that time.

For example; Stomach Pain

I will Google for:

“What causes pain on lower right abdomen?”

And when the result came out, I will start to freak out & start to ASSUME that I’m having one of the symptoms listed in that cause of illness. And I will Google some more. And I will freak out even more. Up until a point where I can’t even sleep worrying if I have cancer.

Looking back, I was being ridiculous. But if you have GAD, it is not, because the mind CAN’T STOP worrying. People with anxiety worries beyond logic reason. They can’t stop how they think, assume, worrying & panicking about everything & anything. It’s the chemical in the brain that’s playing havoc in our mind. Not our fault though. Anxiety & depression can happen to anyone, even the most brilliant mind & pious person.

So if you happened to worry more than you should be, maybe you can Google about Anxiety. Read the symptoms. You may have one.

My best friends
C
lick the logo below to purchase your Shaklee supplements to help manage your anxiety & stress.

esell-shaklee-logo

Salam sayang,

Huda Mahmud

SID: 928995

H/P: 012-2794197

P/s: My B-Complex is running on empty. Cross my finger that I’ll be fine until end of January 2015 when I can stock up my supplies

Sekarang Dah Lain…

Assalamualaikum,

Hari ni kena saman dengan DBKL sebab lambat bayar parking. Haha. 😅

Kalau dulu, masa anxiety masih memuncak dalam diri, saya akan risau, resah, gelisah sepanjang hari memikirkan sekeping kertas saman DBKL. Tak boleh nak buat kerja langsung sebab risau dan gelisah yang luar biasa.

Saya akan memikirkan,
“Mana nak cari duit?”
“Kenapa la tak bayar parking tadi?”
“Nanti lambat bayar, kena panggil naik mahkamah!”
“Tak boleh renew lesen kete ni”

Ulang-ulang perkara di atas saya fikir. Dari malam sampai siang. Bila malam tak boleh tidur sebab asyik ulang-ulang je.

Kalau orang biasa, yang takde anxiety, akan kata, “Buat apa nak fikir? Perkara kecik ni. Bayar lambat pun takde hal la”. Tapi tu orang biasa.

Orang yang ada General Anxiety Disorder macam saya ni mempunyai tahap kerisauan yang melampau terhadap semua perkara dalam dunia ni. Ia bukan sebab saya nak jadi begini tapi sebab kimia dalam otak tak seimbang. Semacam aktif memikirkan sesuatu yg belum terjadi dan belum tentu terjadi di masa depan.

Tapi sejak amalkan Shaklee B-Complex, Omega Guard & Ostematrix, minda saya ni agak terkawal. Lebih tenang. Tak frantic macam dulu.

Sekarang ni,
” DBKL saman? Rilek la. Benda dah lepas. Bayar je. Bukan boleh undur masa nak halang DBKL saman”
“Ada duit bayar je saman”
Haha. Eksyen di situ.

Sekarang ni I don’t lose sleep pada sesuatu yang dah pun berlaku, pada sesuatu yang diluar kebiasaan saya, pada sesuatu yang tidak sempurna.

Sekarang saya rasa gembira dengan diri saya sendiri yang berjaya kawal General Anxiety Disorder ni. Alhamdulillah.

Salam sayang,

HUDA MAHMUD
SID: 928995
H/p: 012-2794197

Why I’m Avoiding Facebook (For Now)

Assalamualaikum,

As all of you know, I have Generalized Anxiety Disorder or GAD for short. Although I don’t have GAD for now (Alhamdulillah), I still feel strongly negative about certain things that contribute to my GAD or I made an attachment of it to my GAD.

Bosses.

I really have this irrational ‘fear’ of them and it’s not normal because a phone call from them, seeing them in the office will make me want to run and hide. You see, my phobia of them (I work with a new company now) stems from the time I worked at my previous company. There was a lot pressure and stress and finally I suffered from GAD after 6 years working there. I left the company not on good term with the bosses & I never want to see them if I don’t have to. The psychological trauma was so great that I had the same mind frame when I started working at my new company. I had insomnia as I worried about everything. I avoided seeing the bosses & it did warrant a warning from my boss to buck up as I was having too many sick leaves (due to GAD). My current bosses are kind & rational people and they notice my lack of enthusiasism & proactiveness in handling my work. I always came to the office very-very late when everyone was already in.

But then it hit me. I don’t to be like this for the rest of my life and I started to look for alternatives in dealing with GAD. When I found Shaklee, the rest is history.

But I still has this fear of bosses in general because of the attachment that I made that bosses are the cause of my GAD.

Facebook.

I really love Facebook previously.
But not so much now in the past year.
I come to associate it with my GAD too.
I’m doing Shaklee biz on Facebook & promoting the benefits of vitamins to family and friends. During the course of building up the business, there was a lot of personal setback & hurdles (again this is due to GAD) and people in general don’t understand it. They assume that if you gave so many excuses, you’re just not positive enough. Oh! How wrong they are! They don’t know that GAD is anxious about everything & anything 24/7. They way people react will have an impact on us.

Some of the friends in Facebook did unintentionally gave a bad impression to me (though not their fault) & somehow this stigma is stuck in my mind. Thus I’m avoiding Facebook if I can. Apologize to all those friends if you feel I’m talking about you. You’re the best, but I’m seeing you through GAD filters.

So now I’m mostly on Instagram.
IG: hudamahmud79

So there, I said it you two – bosses & Facebook – unintentionally are the source of my GAD and I’m trying to avoid both of you (not the boss though. Haha)

Salam sayang,

HUDA MAHMUD
SID: 928995
H/P: 012-2794196

Kisah Orang Ada Anxiety

(This article will be in Bahasa Melayu)

Assalamualaikum,

Lama kan saya tak menulis sini. Maaf, bukan sengaja tapi keadaan kebelakangan ni tak membantu untuk menulis. Kesihatan mental menurun sekejap. Sekejap je, tak lama pun. B-Complex, Omega Guard & Ostematrix sentiasa ada untuk membantu menaikkan semula tahap kesihatan mental saya, yakni mengurangkan tahap General Anxiety Disorder.

Anyway, ni nak share kisah Fazuan yang saya kenal melalui blog ni. Fazuan, akak share ye. Dah overdue lama sangat cerita awak ni. Baca cap screen di bawah ye.

image

image

image

Salam sayang,

Huda Mahmud
0122794197
SID No. 928995

2014 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2014 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The concert hall at the Sydney Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 9,700 times in 2014. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 4 sold-out performances for that many people to see it.

Click here to see the complete report.