Turning Point Kenapa Saya Pilih Shaklee

Assalamualaikum,

Hari ini saya bersyukur sangat kepada Allah kerana akhirnya saya memperolehi kesihatan yang amat baik, kesihatan yang memungkinkan saya bekerja lebih baik & kesihatan yang membolehkan saya membantu orang lain yang alami masalah yang serupa. Kerjaya saya sangat ‘hectic’. Setiap hari jadual kerja saya tidak sama. Ada ketika hari-harinya saya hanya duduk di pejabat dan ada ketikanya 3 hari berturut-turut saya ada mesyuarat, site inspection & project submission bukan sahaja di Lembah Klang tetapi di Port Dickson & Seremban! Malah mileage kereta saya sehari mesti 150km sebab saya banyak berjalan. Jadi kesihatan yg baik amat saya perlukan untuk lebih produktif.

6 tahun dahulu saya tidak begini. Setiap tahun sepanjang 6 tahun lepas saya mendapat penyakit yang kerap setiap bulan, penyakit yang jarang didengari orang & penyakit yang saya sendiri tak pernah dapat sebelum ini. Dahulu saya kerap Flu & migrain setiap minggu tanpa gagal! Sebulan saya akan MC 2 kali sebab 2 penyakit ini. Oo..sangat tidak produktif.

Selepas tu ada satu tahun tu saya dapat TMD atau dikenali sebagai TEMPORO MANDIBULAR DISORDER. Apa benda ni? Ia adalah penyakit atau kesakitan yang berlaku apabila rahang mulut kita ‘tersangkut’ @ ‘locked jaw’ dimana rahang saya tidak boleh terbuka melebihi lebar 1 jari! Ala..mesti anda fikir tak sakit kan? Oh tidak! Amat sakit sehingga telinga saya berdengung. Akibat TMD ni Doktor bagi saya MC satu minggu kerana ia berpendapat saya kerap ketap gigi kerana stress. Oh ye, TMD kini kekal pada saya. Ini bermakna jika saya gagal mengawal stress saya akan alami ia semula.

Saya juga pernah mendapat penyakit FIBROMYALGIA. Apa pulak ni? Semua penyakit tak pernah dengar ni Huda. Ini adalah penyakit saraf di mana satu sendi badan kita sakit tetapu tidak diketahui punca sakit itu di mana. Bayangkan, setiap pergerakan yang saya lakukan amat sakit. Bangun dari katil, sakit. Bangkit dari kerusi, sakit. Turun dari kereta, sakit. Nak duduk atas kerusi, sakit. Pendek kata semua sakit. Saya alami FIBROMYALGIA ni berbulan-bulan lamanya dan pada ketika ini saya menjaga projek seluas 200 ekar dan bekerja 7 hari seminggu dari jam 7.30 pagi hingga 10.00 malam tanpa cuti. Saya tidak tahu bagaimana ia hilang tetapi saya nekad fibromyalgia ni mesti hilang sebelum saya ke New Zealand. Alhamdulillah ia hilang dengan perubahan diet saya.

Pada tahun ini saya masalah tidur. Saya tidak dapat tidur lena selama sebulan. Masuk tidur seawal jam 9.30 malam dan bangkit jam 6.00 pagi pun, saya tidak lena. Saya letih setiap kali bangkit tidur. Saya letih sampai nak buat kerja di rumah pun letih. Di pejabat produktiviti saya menurun kerana saya teramat-amat letih. Sampai satu tahap, apabila saya tak tahan tak lena tidur, saya berjumpa dengan Doktor. Dan saya disahkan alami ‘anxiety’. Saya diberi Xanax oleh Doktor untuk bantu saya tidur. Apa itu Xanax? Ia drug penenang yang sangat kuat. Saya ambil sebiji sahaja dan saya tidak boleh bangkit tidur hampir 16 jam! Saya tidak berani teruskan dengan Xanax, jadi saya cuba Rilax. Supplemen semulajadi yang dikatakan dapat membantu saya lena tidur yang boleh dibeli di mana-mana farmasi. Tetapi saya tidak lah dapat result yang saya hendak. Saya masih alami masalah susah tidur, sukar lena & cepat letih.

Hinggalah suatu hari saya terlihat kawan saya (upline saya kini) bercerita tentang supplemen Shaklee di FB. Saya PM dia dan cerita tentang masalah saya. Hasil dari konsultansi itu ternyata saya alami stress melampau dan dia mencadangkan 2 produk asas supplemen untuk saya cuba iaitu B-COMPLEX & VITA-LEA. Alhamdulillah! Dalam masa 2 bulan sahaja saya memperoleh kesihatan yang lebih baik, saya lebih bertenaga & yang PALING PENTING anxiety @ kegelisahan saya hilang! Saya jadi lebih cergas untuk masak & kemas rumah walaupun saya sampai rumah cuma jam 7 malam. 2 produk Shaklee inilah yang menjadi ‘turning point’ dalam hidup saya kerana ia membuat saya gembira.

image

Kini saya masih bersama Shaklee, malahan membantu orang lain yang alami masalah yang serupa seperti saya untuk mengatasinya. Sudah berbulan saya tiada flu, migrain, demam apatah lagi & pelbagai penyakit pelik. Alhamdulillah sangat-sangat kerana saya kini dapat ‘hidup’. Saya dapat nikmati hidup tanpa sakit. Saya sangat suka memberi konsultansi kepada orang lain yang alami masalah yang serupa kerana jika ia membantu menambah nilai sihat dalam hidup orang lain maka ia adalah satu kepuasan bagi saya kerana saya faham sangat PENYAKIT FIZIKAL kemungkinan DISEBABKAN OLEH STRESS

Anda nak sihat mental, fizikal & emosi boleh komen di bawah atau PM saya.

HUDA MAHMUD
0122794197

SID: 928995 | WhatsApp: 0122794197

Anti-Stress Vitamins – How To Handle Stress

Assalamualaikum,

Stress in daily life can cause people to be pessimistic in their dealings with other people. It will cause the very environment that they are living to be unhealthy psychologically

Stress can lead to unhealthy eating habits – binging on junk food, alcohol (for non-Muslims), uncontrolled emotion, health problems, etc.

Physical & metal illness due to stress can be cured in many ways such as natural stress reducing meditation and practice of yoga, mind relaxing techniques (listening to music and diverting one’s mind into their favorite activities, etc), medical herbs in diet, altering daily diet to contain vitamin for stress control and mind relaxation.

Continue reading

Undilah Shaklee

Assalamualaikum,

Hari ni hari paling penting dalam hidup kita rakyat Malaysia.

Piliharaya Umum ke-13!

Anda sudah berapa kali undi? Masuk kali ni saya akan mengundi buat kali ke-3

Ada sesiapa yang jadi polling agent & counting agent (PACA) masing-masing?

Saya tahu anda yang jadi PACA mesti memerlukan stamina yang kuat sepanjang hari. Silap-silap 24 jam!

Jadi apa kata anda mulakan hari dengan Shaklee supaya anda bertenaga, fokus & ceria sepanjang hari!

image
Begin your day with Shaklee power booster!

Selamat mengundi semua!

Undilah parti Shaklee!

Salam sayang,

My adventure today

SID: 928995
WHATSAPP: 0122794197

Kenapa Perlu Multivitamin

Assalamualaikum,

Vitamin dan mineral adalah nutrien penting yang TIDAK BOLEH dihasilkan oleh tubuh badan kita. Ia diperlukan oleh badan kita untuk menjalankan fungsi metabolisma, pertumbuhan sel & kesihatan am.

Ramai orang percaya mereka mendapat kesemua vitamin & mineral yang diperlukan oleh tubuh mereka melalui makanan. Tetapi yakinkah anda? Dengan makanan segera, makanan dalam tin, makanan yang dimasak lama, dan makanan yang diproses menjadi makanan harian tidak mungkin vitamin & mineral dalam badan mencukupi. Kekurangan 1 vitamin sahaja boleh menyebabkan badan anda sakit.

MULTIVITAMIN perlu mengandungi kesemua vitamin & mineral yang diperlukan tubuh badan anda. Contoh:

– Zinc: kekurangan zinc akan menyebabkan sistem imun badan kita tidak dapat berfungsi dengan baik

– Magnesium: kekurangan magnesium boleh menyebabkan anda mengalami keletihan melampau, ritma jantung yang tidak stabil, lemah otot, kemurungan & hilang selera makan.

Multivitamin yang bagus menjamin tubuh anda mendapat kesemua vitamin yang diperlukan untuk kesihatan yang baik.

Multivitamin adalah ASAS PERTAMA kepada pengambilan dalam hidup anda.

Multivitamin akan membantu meningkatkan penyerapan vitamin lain dalam tubuh anda.

Shaklee memperkenalkan multivitamin terkenalnya iaitu VITALEA WITH IRON FORMULA.

Disokong oleh 7 kajian klinikal
– Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik & vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru
– Vita-Lea menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan & potensi produk

image

image

image

Harga: RM 88.75
Tablet: 120 biji
Cara pengambilan: 2 biji sehari

Jadi anda cuma berbelanja RM 1.48 sehari selama 2 bulan untuk kesihatan yang optimum!

Apa tunggu lagi, order lah VitaLea sebagai asas permulaan hidup sihat anda dengan vitamin.

Salam sayang,

SID: 928995

SMS/WHATSAPP/VIBER: 012-2794197

Mengantuk & Letih

Assalamualaikum,

Adakah anda hari-hari bila ke pejabat berasa sangat mengantuk & letih?

Andakah anda rasa perlu tidur lebih 8 jam untuk hilangkan rasa mengantuk & letih?

Adakah anda jika tidak cukup tidur pada hari Ahad malam Isnin, anda akan berasa mengantuk & letih sepanjang minggu?

 

Jika anda menjawab YA untuk semua soalan di atas, ini bermakna anda kekukarangan vitamin-vitamin berikut:

  1. Vitamin B – Vitamin larut air yang perlu diambil setiap hari samada melalui makanan atau supplemen. Ia penting untuk badan kerana ia berfungsi untuk menukarkan karbohidrat ke glukos yang membekalkan badan anda tenaga.
  2. Vitamin D – Vitamin larut lemak yang anda boleh dapat dari makanan seperti ikan & susu @ cahaya matahari. Kekurangan Vitamin D boleh memberi kesan kepada mood anda.
  3. Zat besi – vitamin yang bertanggungjawab mengangkut oksigen ke seluruh badan. Ia boleh didapati dalam daging & sayur berdaun hijau gelap. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia yang membawa punca kepada mengantuk & letih

Sumber: http://www.livestrong.com/article/355613-supplements-for-fatigue-and-sleepiness

Anda boleh dapati semua vitamin di atas dari makanan yang berkhasiat. Tetapi jika anda adalah orang yang sentiasa on-the-go anda boleh cuba supplemen dari Shaklee.

Saya cadangakan

  • B-Complex
Vitalea & B-Complex
Vitalea & B-Complex
  • Vitalea
  • Ostematrix
Ostematrix - with Vitamin D
Ostematrix – with Vitamin D

 

Selamat mencuba & semoga hilang segala rasa mengantuk & letih anda di tempat kerja

Salam Sayang,

 

NOTA: Anda dinasihatkan untuk mendapat khidmat nasihat Doktor terlebih dahulu jika anda on medication.

 

SID: 928995

WHATSAPP: 0122794197

Kembar 2 Beradik

Assalamualaikum,

Petang ni kita sembang santai sahaja ye. Saya nak cerita bagaimana bila pertama kali saya mengambil 2 vitamin asas ni, saya alami pelbagai perkara yang ‘kurang’ menyenangkan. Kenapa? Itulah dipanggil ‘Healing Crisis’ (anda boleh Google untuk maklunat lanjut) Ia adalah proses di mana badan anda yg kekurangan nutrien sedang bertindak balas dengan vitamin @ suplemen yang anda sedang makan.

Apa ‘healing crisis’ saya?

Continue reading

How It All Started

Assalamualaikum,

I’m going to be honest here. I will not try to push you to buy my products, but if you do, I’m glad. Normally, if you were to Google about Shaklee Products, you’ll load of informations but you’ll see that they are focused towards lactating mothers, weight management, pregnancy, skin care, etc.

But here I will focus more on stress & anxiety management & how you can take care of your well being with the help of Shaklee products. Bear in mind all Shaklee products are not  intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. & my statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. It is of my personal opinion as Shaklee users only.
Continue reading