Migraine!

Assalamualaikum,

Migrain teruk hari ni bermuka seawal pagi.
Nak tak nak kena makan ubat juga. Jam 8pg dah telan Naproxen Sodium 550mg & Caffein 100mg. Kuatkan ubat ni?

My migraine medications
My migraine medications

Memang kuat kesannya. Migraine hilang segera dan boleh terus buat kerja. Tapi ada side-effect dia – bahu & badan jadi lemah. Bahu terasa lenguh & semacam ada beban ditanggung. Rasa nak baring je. Tapi migraine memang tak rasa.

Alternatively, I preferred the natural way which is using supplement. But at times bila migraine ni menyerang, in my case sebab rasa tak cukup tidur, and you have to work ubat adalah a better option. Lepas 2 jam makan ubat, saya, makan pula B-Complex Shaklee 2 biji sekaligus

wpid-picsart_1411709987669.jpgSetiap malam pula saya tanpa gagal makan Ostematrix 4 biji.

wpid-fb_img_14088893556195156.jpgGabungkan dengan Omega Guard dan Sustained Release Vita-C Plus anda boleh dapat dah satu set lengkap supplemen untuk kawal migraine secara slow and steady. Side effect yang buruk pun takde. Rasa happy ada lah..hehe.

Nak hilangkan migraine secara segera tu tidak la, tapi at least boleh kurangkan kebergantungan kepada ubat-ubatan jika itu pilihan kita. There’s nothing wrong in consuming drugs as long as your body feels comfortable.

Sakit migraine ni bukan macam sakit demam, batuk atau selsema. Bila ia menyerang boleh seharian tak boleh buat kerja apa pun. Segala bunyi bising, cahaya terang, bau-bauan yang kuat akan buat migraine sufferer rasa teruk sangat. Kalau boleh nak berkurung seharian dalam bilik yang gelap & sunyi. Oh ye, kadang-kadang bila makan supplemen je tidak menjamin migraine tu boleh hilang selepas tidur. That’s why I also take medicines if I feel my migraines are not going away as fast as it should. There’s always a choice & I choose to feel comfortable. *Migraine sucks!*

UPDATE:
Setakat jam 3.45ptg ni masih terasa lenguh-lenguh bahu kerana ubat-ubat migraine tu sebenarnya lepas makan kena baring atau tidur. Tapi bila kerja mana boleh kan? Rasa nak balik cepat je 😦

Salam sayang,

Huda Mahmud
SID: 928995
012.279.419.7

Advertisements

The Pink Charity Run 2014

Assalamualaikum,

Today, 28/9/2014, is the first time I joined The Pink Charity Run 2014 & my 2nd 5km marathon of the year. The Pink Charity Run is organized by Pantai Hospital in support and awareness of breast cancer.

image

I started my day at 5.30am with 5 tablets of Alfalfa Complex, 1 tablet of Sustained Release Vita-C & 1 tablet of Zinc Complex. Well, this is my normal morning supplement routine anyway for detox & strengthening my immune system. I learned the hard way in my 1st ever marathon last year that you don’t run when you just ate 2 hours before. It will give you heartburn which really hurts.

So in order not to run on empty stomach too, but not wanting to eat something 1 1/2 hour before the race, the best option for me is Mealshake & ESP – Soy Protein Isolate Powder. My favourite source of protein shakes to energize the body so early in the morning for the race. I just mix few spoonful of both powder in a shaker & shake!

image

As a preparation to hydrate myself during the race, I also prepared my special marathon drinks – Performance Orange mix with Cinch Tea Mix. Performance Orange is known to hydrate the body faster than the usual isotonic drinks and taste less sweet. It is used by American athletes to make world record! Cinch Tea Mix is a drink that helps to increase your metabolism. I really need it as I was quite sleepy! Haha.

image

After Subuh at 5.50am I drove from Sg Buloh to Setia Alam in Klang. When I reach there around 6.30am, the road leading to the Setia Welcoming Centre, the starting point of the race, was already full of cars! I had to detour & parked 500m away from the Centre. At 6.45am while I was still walking towards the Starting Line, the organizer let off the 12km run participant. My 5km run started at 7am.

image

I mostly walk all the way with some small jogs here and there. I saw everyone did the same anyway. Haha. Well, it is more of a family event than a professional race. With running, it doesn’t what age you are, it’s never too late to start. And here I am, a 35 year old, obese woman just starting to run walking is more like it.

image

I finishes my race in 1 hour 2 minutes. A normal time for walking 5km. I didn’t even stop to have a drink at the water station. My Performance Orange & Cinch Tea Mix kept me going. My legs did felt at one point it wanted to stop but I focus my mind ahead and keep saying, “You’re going to finish it. Just keep going!” And finish I did.

image

Yeay! And I got a medal too. You know, those medals that you get in a race is what kept me going. After the race I watched all the the top 10 winners received their trophy. The top 5 received a watch sponsored by Seiko. The veterans run quite fast too! I’m in awe of them as I can’t run properly yet & I’m much younger.

image

Tonigh I need to take my other supplement, Ostematrix, which will help to relax the muscle. This will lessen the muscle sore which I normally experience the day after the race. What can I say, I seldom exercise & my muscle are not used to running. But Ostematrix really helps a lot because sore muscle is what puts me off when I want to exercise.

image

Overall, I had a wondeful day. I have 2 more marathons to go for this year which is Putrajaya Night Marathon on 11/10/2014 and Standard Chartered KL Marathon on 12/10/2014. A back to back race
Oh my! What have I got myself into??

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)

Batuk Tak Henti = Very Bad Coughing Fit

Assalamualaikum,

As I’m writing this, I’m having a coughing fit so bad that I keep vomitting every time. This is the 2nd time I’m experiencing this. It’s been what, 2 weeks I supposed & I’m not getting any better.

I’ve been taking medications for swelling of the throat, phlegm, sore throat & coughs. But it’s not working. I’ve been drinking lots of warm water but my coughs doesn’t seem to subside. I’ve tried honey too but my throat is still ‘ticklish’. Every time I cough, I will vomit phlegm!

I also tried to heal my coughs with Shaklee supplement too. I’m taking Alfalfa Complex (5 tablets), Zinc Complex (1 tablet) & Sustained Release Vita-C Plus (1 tablet) daily every morning when I just woke up. These 3 supplements are best taken on empty stomach for fast absorption into the body.

image

Alfalfa Complex will heap heal cough. Zinc Complex will help heal any wound (for me, it’s my throat & it’s so sore till it bleeds!). Sustained Release Vita-C Plus will help increase my immune system. You may wonder why I’m not taking Nutriferon. Well I’ve checked with Shaklee HO & online and they’re not available at the moment. I guess it must be out of stock due to the hazy weather last month.

I find that if I eat too much my coughs will get so bad. At one point I was so hungry at night (due to me being unable to swallow solid food because my throat hurt so bad from all the coughing) that I decided to have Meal Shake with honey & milk.

image

At least I feel full eventhough it’s just a liquid food. This coughing ia causing me to have wind too. That’s why tonight I’m vomitting every time I cough. I can’t control it. It’s like someone is pinching my throat.

*Sigh*

I dunno when this is going to be over. But hopefully my effort in taking meds & supplements alternately can reduce my coughing fits. I know from past experience it takes nearly a month for it to heal. Insya’Allah. Pray for my health people.

Good night.

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID. No.: 928995
H/p no.: 012-2794197 (SMS & WhatsApp)

Demam di Hari Raya

Assalamualaikum,

As I’m writing this I’m actually on my way to Mersing, Johor from Klang, Selangor. Untung ada driver ni. Saya boleh rehat. Well, actually saya demam sejak 2 Syawal. Sedihnya tak dapat beraya. Sempat ziarah saudara mara on 1 Syawal je. Ni pun sebenarnya gagahkan diri nak balik Mersing walhal grandparents takde dah. Cuma pakcik makcik & cousins kat rumah pusaka tu. Kalau tak gagahkan diri, memang miss la balik Mersing once a year ni.

Camne plak boleh demam? Well, kalau siapa yang beraya di Klang, Shah Alam & Bangi mesti tahu hari pertama Syawal jerebu agak teruk! Saya beraya sekitar Klang, KL & Bangi jadi affected juga la dengan jerebu. Malam tu dah start bersin & selsema. Pagi 2 Syawal dah demam selsema. Agak teruk juga la.

image

Mujur juga la bawa balik kampung SUSTAINED RELEASE VITA-C & ZINC COMPLEX. 2 supplemen ni, selain dari untuk mendapatkan kulit yang cantik dari dalam, boleh juga membantu mengurangkan kesengsaraan kesan demam selsema ni. Tak menyeluruh pun tapi sikit sebanyak la insya’Allah.

image

Tapi kalau nak power lagi cepat baik boleh cuba NUTRIFERON terus! Ni memang defend immune sistem badan kita. Mana-mana unsur jahat biasa yg nak serang kesihatan kita (demam, batuk, selsema) insya’Allah Nutriferon ni akan keluarkan perisainya tangkis serangan penjahat. (*゚▽゚)ノ

image

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID no.: 928995
H/p no: 012-2794197 (SMS & WhatsApp only)

P/s: nak sambung tidur dalam perjalanan ( ̄. ̄)

Verdict: Shaklee vs. Spa

Assalamualaikum,

Saya ni seumur hidup tak pernah pergi spa. Minggu lepas saja-saja la pergi sebab nak tahu apa yang ditawarkan di spa ni. Masa buat appointment pun tak tahu lagi apa yang saya nak sebenarnya, last-last pilih la body treatment.

Dah sampai di spa baru la saya pilih jenis treatment yang saya nak. Ada 4 treatment – mandi wap, scrub, masker & mandi lulur. All in all 2 hours treatment. Best la rasanya sebab first time badan dimanjai. Setiap bahan yang dilumur di badan saya tanya apa fungsi setiap satu. Tujuan utama body treatment ni sebenarnya untuk menenangkan badan, buang daki-daki & melembutkan kulit.

Hasilnya nanti kulit anda akan lembut & gebu.

Tapi…

Hasil kujungan ke spa ni tidak mendatangkan sebarang perbezaan pada kulit saya.  Saya pun tak percaya, ‘Eh, takkan la takde beza sebelum & selepas treatment?’ kata saya dalam hati. Punya la staf tu sental & gonyoh kuat-kuat masa scrub takkan la takde beza kan. Tapi sungguh, memang takde beza.

Lepas tu saya fikir-fikir semula, ni mesti saya dah lama makan supplemen Shaklee maka kulit saya dah sedia lembut & bersih. Saya pun memang rajin scrub dengan berus bila mandi, jadi menyumbang sedikit sebanyak kepada kelembutan & kelicinan kulit la. Dulu sebelum ambik supplemen memang terasa kasar kulit. Saya pun tak ingin pegang-pegang. Haha. Kulit kat siku selalu kering sampai pedih. Sekarang ni dah cerah & lembap je. Lutut pun sama. Dah tak hitam & kasar.

Saya pasti kerana saya makan supplemen berikut la maka kulit saya lembut, bersih & cerah:

  • ALFALFA COMPLEX
  • ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN ISOLATE
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
  • GLA COMPLEX
  • B-COMPLEX

Bayaran untuk sesi spa yang saya pergi ni dalam RM2xx. Ini harga untuk 1 kali sesi sahaja.

Kalau untuk suplemen Shaklee diatas, harga lebih kurang RM4xx, tapi tahan sebulan! Maknanya harga sehari adalah RM14.xx. Jimat tak? Harga rawatan spa sehari tu…Tambahan pula ada additional benefits yang lain untuk senarai produk diatas:

  • Kulit makin cerah
  • Hidup makin gembira kerana kurang stress
  • Kitaran haid teratur
  • Immune sistem badan meningkat jadi susah untuk selsema, batuk & demam. Kalau ye pun, cepat baik.
  • Makin kurus kerana protein dalam ESP sangat mengenyangkan
  • Detoks satu badan & mudah lawas setiap hari.

Nah, anda fikir apa lagi. Kalau yang suka spa sebab nak kulit cantik mungkin anda boleh cuba Shaklee pula. Kita mulakan kecantikan kulit dari dalam badan. Mungkin ini lebih jimat & lembut pada poket anda. Dan anda masih boleh ke spa jika anda suka badan dimanjai tapi dengan kekerapan yang kurang, Jadi dapat la jimat sikit duit. Saya pun pasti akan ke spa lagi tapi untuk massage sahaja la.

p/s: Oh ye, masa di spa haritu staf tu tak percaya saya berumur 35 tahun kerana sangkanya saya masih 23! (^__^)

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
SID: 928995
huda.mahmud@gmail.com

Healing Crisis Vita-C Plus…

Assalamualaikum,

3 hari saya senyap tanpa apa-apa posting di FB Page  MY VITAMINS ADVENTURE sebab selsema & demam selesema yang agak teruk juga la.

Sebenarnya dah seminggu lebih selsema mungkin kerana suhu yang sejuk, badan tak boleh adapt walhal travel 2 minggu ke negara-negara sejuk setiap 2 tahun tak pulak selesemanya jadi lah selsema. Dah selesema tu saya pun apa lagi, SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS la jawapannya! Penyembuhan secara natural untuk meningkatkan antibodi melawan virus-virus selsema. Hari-hari setiap pagi saya akan ambil 2 biji Vita-C. Satu saya telan secara ‘whole’ dan satu lagi saya patah dua. Ok juga la sebab pagi je selesema dalam sejam dua. Lepas tu baik lah. Tapi malam bila sejuk saya selsema semula, so saya telan lagi dua biji Vita-C Plus. Jadi 4 biji kesemuanya setiap hari selama seminggu.

 

Sustained Release Vita-C Plus yang amat-amat murah
Sustained Release Vita-C Plus yang amat-amat murah

Agaknya la kan, mungkin disebabkan healing crisis Vita-C plus ni, lepas seminggu makan 4 biji, terus demam. Demam flu @ demam selsema. Dah la tengah meeting pagi tu. Memang cepat-cepat saya habiskan (mujur juga saya yg chair meeting) & tengahari memang saya balik rumah la untuk tidur. Saya memang tak tahan kalau demam flu ni sebab mata berair, selsema & asyik bersin. Telinga pun rasa berdengung. Anak tekak pun dah bengkak. Petang tu ambik lagi 2 biji Vita-C Tapi bila malam tak baik-baik juga nak tak nak terpaksa la makan ubat selsema, sebab selagi tak tidur selagi tu asyik selsema & bersin-bersin.

Alhamdulillah, bangun Sabtu pagi dah ok.

Semua hilang, anak tekak bengkak pun hilang. Selalunya kalau saya makan ubat selsema & sakit tekak pun, paling kurang 3 hari baru ok. Ni 24 jam dah ok. Hee..seronok sangat sebab selesa dah hidung..haha.

Bila saya cakap kat kawan-kawan saya makan 4 biji Vita-C diaorang kata overdose kut, tapi saya pernah terbaca kat laman web pasal vitamin C, maksimum kita boleh ambik adalah 2000mg. Lebih-lebih nanti cirit. Alhamdulillah takde pulak saya cirit birit. So memang saya alami healing crisis Vita-C Plus ni. Dulu-dulu memang mudah sangat saya kena flu sampai Dr pun diagnose saya ada SINUSITIS. Ubat batuk, selesema & sakit tekak memang teman baik la. Masa tu memang takde terfikir pun nak pilih natural healing ni. Kalau ye pun, air panas madu campur lemon. Tapi sebab lambat nak baik, saya rimas ok dengan runny nose ni saya pilih ubat-ubatan.

Dan sejak 3 hari ni saya perasan kulit muka makin cerah, dengan permulaan nya kulit muka mengelupas halus. Jadi saya top up dengan minum air banyak-banyak untuk mempercepatkan proses pelembapan kulit. Moisturizer saya guna pun cuma Olay Total Effect (dah 10 tahun guna) & Garnier Oil Control Whitening Cream (dah 5 tahun guna) Kulit muka, alhamdulillah makin kurang berminyak di bahagian T. Bedak muka memang saya tak pakai sejak setahun ni. Au-naturale la katakan..:D

Kesimpulannya, banyak juga kelebihan Vitamin C ni. Jadi siapa yang nak kuatkan antibodi, nak cerahkan kan kulit boleh la beli. Sebotol pun RM92.50 (harga retail tak termasuk kos pos). Dengan 180 biji sebotol, memang boleh tahan sampai 4 bulan kalau makan sebiji sehari. Nak harga mesra alam, harga sedara-mara boleh hubungi saya eh..

Daa…

Salam sihat uolls,

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com

Set-Set Gabungan Hebat dengan ALFALFA COMPLEX

Assalamualaikum,

Bulan Januari ni memang rancak la promosi Shaklee beli 6 percuma 1 untuk produk ‘signature’ Dr Shaklee sendiri iaitu ALFALFA COMPLEX. Baik botol kecik (330 tablet) atau botol besar (700 tablet), 2-2 tengah promosi ni. Jimat la kalau beli banyak sekaligus.

Ok, ALFALFA COMPLEX ni boleh digabungkan dengan supplemen Shaklee yang lain untuk fungsi-fungsi mengikut keperluan anda. Macam saya ni kan, saya ambik semua tau! Haha..tapi bukan la sebab nak memenuhi keperluan set-set ni.

Yang pasti saya mula-mula ambik ALFALFA COMPLEX + LECITHIN sebab nak kurus. Overweight tahap obes kelas 1 dah dulu wei..macam dugong. Hehe. Lepas tu ada bajet lebih sikit tamba ESP. Ha! Yang ni memang set slimming bajet la = ALFALFA COMPLEX + LECITHIN + ESP. Tidak la pula saya ambik sebab nak set menyusu ye pembaca sekalian. Tapi oleh kerana terbaiknya produk Shaklee ni maka set ALFALFA COMPLEX + ESP boleh juga dijadikan set menyusu tu! Jimat duit ko Senah!

Tapi ALFALFA + B-COMPLEX ni saya ambik sebab nak detoks untuk kurus & juga sebab nak kurangkan stress (happy pill la katakan). Tak sangka pulak gabungan dua ni boleh jadi set resdung. Saya memang ada resdung sejak dulu tapi terasa la sejak ada 2 ni memang tak pernah lagi resdung atau bersin pagi-pagi atau flu. Alhamdulillah OK!

Set-set ISTEIMEWA untuk anda dengan gabungan ALFALFA COMPLEX
Set-set ISTEIMEWA untuk anda dengan gabungan ALFALFA COMPLEX

Saya juga ambik OMEGA GUARD untuk kurus (saya ni semua nak cuba sebab nak kurus punya pasal), jadi bila bergabung dengan ALFALFA COMPLEX ni boleh la jadi set untuk gout. Eh, tapi saya takde gout la ye. OMEGA GUARD ni salah satu fungsinya selain dari mencairkan lemak dia mengurangkan inflamasi. ALFALFA COMPLEX pula untuk menurunkan tahap asid urik dalam badan yang menyebabkan gout tu.

GLA COMPLEX saya ambik bergabung dengan ESP sebenarnya. Nak dapatkan kulit cantik pulak. Memang dapat kulit canti, halus, lembut je. Rupa-rupanya ada hikmah saya ambik GLA COMPLEX ni sebab saya ada cyst yang tidak disedari sehingga ia pecah & menyebabkan saya kena emergency operation. Gabungan ALFALFA COMPLEX + GLA COMPLEX ni adalah sesuai untuk wanita yang mengalami masalah kesuburan. Untuk lelaki set lain pulak iaitu Zink & Vita-E.

Dan…produk terbaru yang saya cuba adalah VITA-C PLUS. Ni pun sebab nak kulit cantik, halus, lembap & cerah. Nak cuba COLLAGEN POWDER belum berkemampuan. Jadi cuba je dulu yang murah sikit. Rupa-rupanya memang sesuai jadi set kulit bila digabungkan dengan ALFALFA COMPLEX ni.

Haa..banyakkan saya makan supplemen ni. Apa nak buat, badan ni satu je yang nak dijaga. Kalau rosak mana ada spare part boleh dibeli.

Jadi kalau ibu-ibu, bapa-bapa, kakak-kakak, abang-abang, adik-adik nak cuba set-set istimewa ni boleh hubungi saya ye. Saya sedia memberi khidmat nasihat yang terbaik buat anda semua Insya’Allah.

Salam sihat & jangan lupa ORDER Shaklee dengan saya,

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com