Why I’m Avoiding Facebook (For Now)

Assalamualaikum,

As all of you know, I have Generalized Anxiety Disorder or GAD for short. Although I don’t have GAD for now (Alhamdulillah), I still feel strongly negative about certain things that contribute to my GAD or I made an attachment of it to my GAD.

Bosses.

I really have this irrational ‘fear’ of them and it’s not normal because a phone call from them, seeing them in the office will make me want to run and hide. You see, my phobia of them (I work with a new company now) stems from the time I worked at my previous company. There was a lot pressure and stress and finally I suffered from GAD after 6 years working there. I left the company not on good term with the bosses & I never want to see them if I don’t have to. The psychological trauma was so great that I had the same mind frame when I started working at my new company. I had insomnia as I worried about everything. I avoided seeing the bosses & it did warrant a warning from my boss to buck up as I was having too many sick leaves (due to GAD). My current bosses are kind & rational people and they notice my lack of enthusiasism & proactiveness in handling my work. I always came to the office very-very late when everyone was already in.

But then it hit me. I don’t to be like this for the rest of my life and I started to look for alternatives in dealing with GAD. When I found Shaklee, the rest is history.

But I still has this fear of bosses in general because of the attachment that I made that bosses are the cause of my GAD.

Facebook.

I really love Facebook previously.
But not so much now in the past year.
I come to associate it with my GAD too.
I’m doing Shaklee biz on Facebook & promoting the benefits of vitamins to family and friends. During the course of building up the business, there was a lot of personal setback & hurdles (again this is due to GAD) and people in general don’t understand it. They assume that if you gave so many excuses, you’re just not positive enough. Oh! How wrong they are! They don’t know that GAD is anxious about everything & anything 24/7. They way people react will have an impact on us.

Some of the friends in Facebook did unintentionally gave a bad impression to me (though not their fault) & somehow this stigma is stuck in my mind. Thus I’m avoiding Facebook if I can. Apologize to all those friends if you feel I’m talking about you. You’re the best, but I’m seeing you through GAD filters.

So now I’m mostly on Instagram.
IG: hudamahmud79

So there, I said it you two – bosses & Facebook – unintentionally are the source of my GAD and I’m trying to avoid both of you (not the boss though. Haha)

Salam sayang,

HUDA MAHMUD
SID: 928995
H/P: 012-2794196

Advertisements

2014 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2014 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The concert hall at the Sydney Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 9,700 times in 2014. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 4 sold-out performances for that many people to see it.

Click here to see the complete report.

Anxiety Ni Macam Mana Eh?

Assalamualaikum,

Mari saya ganbarkan anxiety tu macam mana.

Mula-mula ia adalah perasaan stress pada sesuatu – kerja, keluarga, kehidupan. Bila lama sangat hadapi stress, badan & minda kita akan terbiasa dengan keadaan stress tu. Jadi bila punca stress tu dah takde, minda kita tak boleh nak “back to normal” sebab kita dah “terbiasa” dalam keadaan stress. Macam dah “rosak” minda kita ni. Perasan tak, kalau getah kita regang banyak-banyak kali, lama-lama dia akan kendur & tak tegang semula? Macam itulah perumpamaan anxiety ni.

Anxiety ni adalah “fear of fear”. Jadi takut pada perasaan takut tu.

Takut tak boleh handle sesuatu kerja. Then minda kita akan buat kita ‘takut’ pada ‘takut tak boleh handle kerja’ tu. Bila dah takut pada takut, memang tak buat la jawabnya sebab takde motivasi. Dan cycle ni adalah sangat sukar untuk dipecahkan melainkan ada bantuan.

Bila duduk sorang-sorang, kita akan sentiasa berfikir macam gambarajah di bawah ni. Sudahnya kita tak boleh nak buat kerja apa pun, kerana “fear of fear”.

 

 

 

AnxietySource: Captainawkward.com

Saya syukur alhamdulillah dapat “break the anxiety cycle” setelah sekian lama kerana bantuan supplemen Shaklee. Out of desperation for an alternative to Xanax that I found out about Shaklee B-Complex. And I’m glad I made the right decision. Because it has changed my life tremendously since last year.

Pada anxiety sufferer di luar sana, anda tidak keseorangan. Ye, mungkin anxiety ni bukan mainstream di Malaysia kerana budaya kita yang jarang memperkatakan masalah ni di khalayak umum. Tetapi saya ada di sini untuk mendengar kerana masalah kita serupa. Dan saya percaya, supplemen semulajadi boleh membantu kawal anxiety kita.

Salam sayang,

Huda Mahmud

Shaklee ID No.: 928995

H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)

P/s: Saya sedang berdiet sekarang ni dengan bantuan Shaklee. Nanti kita lihat hasilnya ye. Hehe.

 

 

Benda Baru

Assalamualaikum,

Apa khabar semua? Rindu saya tak? Hehe.
Hari ni saya nak cerita pasal benda baru.

Shaklee ni adalah benda baru bagi saya. Sebelum ni tak kenal supplemen tu apa, bagaimana nak makan, perlu ke supplemen ni. Bila jadi satu peristiwa yang tak dijangka dalam hidup saya, barulah terbuka luas apa itu Shaklee & supplemen.

Saya dah start makan & nampak keberkesanannya yang amat baik pada kesihatan mental saya, maka saya fikir kenapa tidak saya kongsikan dengan orang lain. Jadi saya daftar sebagai Shaklee Independent Distributor. SID in short. Mulalah hidup saya sebagai usahawan. Cewah!

Sebelum berniaga nampak dunia usahawan macam senang je. Dah mula berniaga, baru tau susaj sebenarnya. Benda baru kan. Saya pula jenis banyak fikir negatif, jadi nak tukar ‘mindset’ agak sukar. Sangat-sangat sukar. Pemikiran negatif telah bersarang bertahun-tahun dalam diri saya sampai jadi ‘anxiety’.

image

Mula berniaga Shaklee ni telah membawa saya ke alam perubahan diri, motivasi & pemikiran. Ia proses yang sangat lama untuk mengikis kerak pesimis. Tapi saya tak putus asa. Saya terap habit baru dalam hidup saya. Dan saya terasa perubahan pada motivasi saya. Saya lebih positif. Benda-benda mudah je yang saya lakukan:

1. Solat Dhuha
2. Selawat
3. Istighfar
4. Bangun awal.
5. Masuk ofis awal

Alhamdulillah, walaupun setahun lebih saya jalani proses memotivasikan diri, saya gembira walaupun belum mencapai tahap seperti ahli kumpulan LiSA Shaklee saya. Saya insya’Allah akan jadi macam mereka. Orang-orang yang berjaya.

image

Perjalanan kita masing-masing dalam menuju kejayaan sangat berbeza. Ada yang cepat, ada yang lambat macam saya la. Tapi nasihat saya, nikmati perjalanan hidup ke arah positiviti. Be happy.

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)
Email: huda.mahmud79@gmail.com

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014

Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya Aidilfitri saya ucapkan untuk semua.

Di hari mulia ini berhati-hati memandu dijalan raya. Semoga selamat sampai ke destinasi masing-masing.

image

Di pagi raya lepas makan tu jangan lupa ambik 2 biji B-Complex ye. Mana tau, dah makan banyak-banyak tu sakit kepala ke, stress sebab panas ke, stress sebab baju raya tak siap ke..ehehe..

Apa-apa pun tenang saja ye di Hari Raya. Mohom ampun dan maaf jika terlebih kurang dalam layanan saya pada anda semua pembaca blog saya. Insya’Allah akan cuba perbaiki di masa akan datang.

Salam sayang,

HUDA MAHMUD
Shaklee ID No: 928995
Phone No: 012-2794197 (SMS & WhatsApp only)

Kini Anda Boleh Order Sendiri…

Assalamualaikum,

Macamana puasa anda setakat ni? Dah hari-hari akhir Ramadhan ni sayu pulak rasa. Bulan penuh barakah ni sedih nak tinggalkan dia. Nak raya pun takdelah beria sangat, dengan pelbagai peristiwa yang berlaku seluruh dunia ni, kita nak happy pun rasa bersalah sangat. Maybe it’s just me..feeling empathy terlebih (^__^)

Anyway, ada berita baik untuk semua pembaca blog ni.

Sekarang ni anda boleh beli produk Shaklee direct terus dengan Shaklee sendiri. Ye la, zaman sekarang ni banyak sangat penipu online kan. Kita yang berbisnes jujur ni pun kena tempiasnya. Kalau anda tak yakin nak bank in duit dengan saya untuk beli produk yang saya sebut-sebut dalam blog ni, kini anada tak perlu risau. Insya’Allah di setiap entry blog saya akan sediakan LINK yang korang boleh klik yang akan direct ke e-shop Shaklee. Nama khas dia E-SELL.

Basically korang kena ada kad kredit/debit untuk belian online ni. Isi semua maklumat dan Shaklee akan deliver direct ke alamat yang korang specified. Jangan bagi alamat yang korang tak sure bila ada pulak..nanti lambat dapat produk Shaklee kesayangan korang tu.

Saya akan update setiap entry blog ni dengan LINK yang korang boleh KLIK untuk beli produk Shaklee. Harus diingatkan, setiap link adalah mengikut produk yang saya review/cerita dalam entry. Ada yang satu-satu & ada yang ikut set.

Lepas dah beli dengan saya melalui e-Sell ni sudah tentu saya bagitau cara makan & jadual pengambilan. Ni khidmat pelanggan saya dengan korang tau (^__^)

Ok selamat membeli & selamat berpuasa hari-hari akhir Ramadhan.

 

Salam sayang,

HUDA MAHMUD

NO. ID SHAKLEE: 928995

NO. H/P: 012-2794197 (SMS & WHATSAPP SAHAJA)

April 2014: Visi Baru Bisnes Shaklee Saya

Assalamualaikum,

Lamanya saya tak hapdate!
Hampir 2 bulan!

Sebabnya saya berada dalam fasa-fas tak tahu apa yg saya nak dengan bisnes Shaklee ku ini.
Nak duit? Tak juga.
Nak kaya? Tak juga.
Nak naik rank? Tak juga.

Sudahnya, kapal berlayar tanpa halatujuan. Hanya terlepas biar di lautan lepas. Ada angin jalan. Ada ombak, redah ikut nasib tenggelam atau timbul.
Nampakkan saya blur?

Tetapi lepas saya menghadiri Millionaire Mind Seminar, sebuah signature program multimillionaire, T. Harv Eker, akhirnya mind set saya berubah! Memang berkesan program ni. Saya cadangkan anda attend, kerana harganya lebih murah dari program DAO (which I also attend)

Alhamdulillah, Mac 2014 juga saya akhirnya berjaya capai target setelah gagal sekali. Sedihkan. Maklumlah masa gagal tu memang takde fighting spirit pun. Tapi last day 31/3/2014, saya berdebar-debar sepanjang hari. Kerja pun tak tenang, hati berdebar-debar, rasa nak jerit je ‘cepatlah capai target ni!’. Haa..gitu. Mujurvtak pitam je. Haha.

Berbekalkan semangat fighting spirit yang membara, maka bulan April ni saya mengorak langkah. Menentukan hala tuju & visi bisnes saya.

Continue reading