BSN Putrajaya Night Marathon 2014

Assalamualaikum,

Last Saturday, 11/10/2014, I finally participated in Putrajaya Night Marathon 2014 after months of waiting. I participated in the 5km Fun Run with my good friend, a first actually, as I’ve been joining fun runs/walkathons alone.

The night was full of excitement as there were thousands of runnera. The motto for this year’s marathon was NIGHT RUNNER: NULLI SECUNDUS and the running bib is yellow in colour. Last year’s marathon was QUIT AT NEVER with a flourescent orange running bib. I was also on a personal mission to reduce my weight by 31kg. Yes! I’m obese according to BMI standards.

image

image

2 of my brothers also participated in this marathon. Brother no.3 is running the Full Marathon for the 1st time & brother no.5 is also running his 1st ever Half Marathon. Their race started at 8.00pm & 8.30pm respectively. The 10km race & my fun run started at 8.45pm & 9.00pm respectively.

image

image

My personal achievement during the fun run was I managed to run 1km non-stop before I continued with brisk walking for the rest of the 4km. Haha. A big achievement I tell you as compared to what I managed 2 weeks ago in the Pink Charity Run 2014.

But still I was sweating, puffing & aching my muscles trying to finish the event. My friend initially had the intentention of crossing over to the other side of the route & give up. But she managed to overcome that feeling & continued to finish the fun run with me. This was her 1st time running & she love it. I think everyone should join marathon even just once in their lifetime.

image

image

image

Yeay! I got my finisher medal & certificate of participation.

Ok now I’m going to tell you what I took that helps me in my fun run. I took Shaklee supplements of course! And the combination is this:

image

1. ESP Soy Protein Isolate Powder – taken 2 hours before the run to fuel me & keep me from feeling hungry. Also it helps to make me feel full & avoid solid food as eating food may cause heartburn as what I experienced last year.

2. Performance Orange – drank during the race to keep me hydrated longer.

3. Omega Guard – taken 3 capsules immediately after I finished the fun run. This helps to subside the swollen muscle & prevent sore muscle the next day.

4. Ostematrix – taken 4 caplets before I went to bed. Magnesium in Ostematrix helps to ‘massage’ our muscle & let it relax.

And Alhamdulillah in 3 days, I don’t suffer from any muscle ache. Usually, it’ll take me about 7 days. And I hate it so much even if I know it means my muscles are functioning. However, the pain is of muscle ache that lingers on, has cut my enthusiasm to execise.

But now no more!
I have found my ‘magic potion’ to exercise and I can’t wait to run some more. I’m targetting that by next year’s Putrajaya Nighr Marathon, I’m going to run the 10km race!

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p no.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram ONLY)

P/s: Exercise lessen stress & anxiety and I’m inviting you guys to join one.

Advertisements

Kisah Viralnya Overnight Oats

Assalamualaikum.

Kali ni saya nak bercerita pasal Overnight Oats yang sedang viral dan trending di kalangan rakan-rakan FB dan ahli keluarga saya. Err..saya la tu yang menghasut diaorang untuk cuba dengan post Instagram saya hari-hari.

Asalnya saya sedang berdiet, dan salah satu pelan makanan adalah snek. Snek dalam pelan diet Mat Saleh ni selalunya muesli, nuts, fruits, yoghurt, etc. Sambil browse health practitioners punya Instagram asyik la nampak pasal Overnight Oats. Tengok senang je buat. Dari situ tergerak la hati untuk buat, dah alang-alang beli barangan makanan diet lain kan.

Bila Google resepi, senang je buat. Saya suka resepi yang sekejap, tak perlu masak & sedap. Saya guna resepi yang ni.

image

Inilah bahan-bahan yang saya guna.

image

image

Dan taraa….ini antara hasil Overnight Oats saya.

image

Saya menghasilkan 2 jenis overnight oats.
Yang pertama; strawberry, dark chocolate, kismis, apple & ESP Soy Energizing Protein Powder
Yang kedua; pisang, peanut butter & Meal Shake.
Yang saya sebut ni adalah inti Overnight Oats saya. Asasnya saya guna Quaker Quick Cooking oats campur dengan susu, madu, serbuk kayu manis & yoghurt tanpa perisa.

image

image

Apabila hari-hari saya update pasal overnight oats di Instagram lama-lama rakan-rakan pun terpengaruh. Ahli keluarga apatah lagi. Semua pakat buat. Alhamdulillah. Benda baik kita kongsi dan sebar-sebarkan supaya orang yang kita sayang dapat hidup dengan sihat insya’Allah.

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram ONLY)

The Pink Charity Run 2014

Assalamualaikum,

Today, 28/9/2014, is the first time I joined The Pink Charity Run 2014 & my 2nd 5km marathon of the year. The Pink Charity Run is organized by Pantai Hospital in support and awareness of breast cancer.

image

I started my day at 5.30am with 5 tablets of Alfalfa Complex, 1 tablet of Sustained Release Vita-C & 1 tablet of Zinc Complex. Well, this is my normal morning supplement routine anyway for detox & strengthening my immune system. I learned the hard way in my 1st ever marathon last year that you don’t run when you just ate 2 hours before. It will give you heartburn which really hurts.

So in order not to run on empty stomach too, but not wanting to eat something 1 1/2 hour before the race, the best option for me is Mealshake & ESP – Soy Protein Isolate Powder. My favourite source of protein shakes to energize the body so early in the morning for the race. I just mix few spoonful of both powder in a shaker & shake!

image

As a preparation to hydrate myself during the race, I also prepared my special marathon drinks – Performance Orange mix with Cinch Tea Mix. Performance Orange is known to hydrate the body faster than the usual isotonic drinks and taste less sweet. It is used by American athletes to make world record! Cinch Tea Mix is a drink that helps to increase your metabolism. I really need it as I was quite sleepy! Haha.

image

After Subuh at 5.50am I drove from Sg Buloh to Setia Alam in Klang. When I reach there around 6.30am, the road leading to the Setia Welcoming Centre, the starting point of the race, was already full of cars! I had to detour & parked 500m away from the Centre. At 6.45am while I was still walking towards the Starting Line, the organizer let off the 12km run participant. My 5km run started at 7am.

image

I mostly walk all the way with some small jogs here and there. I saw everyone did the same anyway. Haha. Well, it is more of a family event than a professional race. With running, it doesn’t what age you are, it’s never too late to start. And here I am, a 35 year old, obese woman just starting to run walking is more like it.

image

I finishes my race in 1 hour 2 minutes. A normal time for walking 5km. I didn’t even stop to have a drink at the water station. My Performance Orange & Cinch Tea Mix kept me going. My legs did felt at one point it wanted to stop but I focus my mind ahead and keep saying, “You’re going to finish it. Just keep going!” And finish I did.

image

Yeay! And I got a medal too. You know, those medals that you get in a race is what kept me going. After the race I watched all the the top 10 winners received their trophy. The top 5 received a watch sponsored by Seiko. The veterans run quite fast too! I’m in awe of them as I can’t run properly yet & I’m much younger.

image

Tonigh I need to take my other supplement, Ostematrix, which will help to relax the muscle. This will lessen the muscle sore which I normally experience the day after the race. What can I say, I seldom exercise & my muscle are not used to running. But Ostematrix really helps a lot because sore muscle is what puts me off when I want to exercise.

image

Overall, I had a wondeful day. I have 2 more marathons to go for this year which is Putrajaya Night Marathon on 11/10/2014 and Standard Chartered KL Marathon on 12/10/2014. A back to back race
Oh my! What have I got myself into??

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)

Of Marathon: My New Like

Assalamualaikum,

I’m quite new with all this marathon/walkathon thingy. In fact just under a year. I started joining my first ever marathon in Putrajaya, Malaysia by accident at the persuasion of my brother who runs every day. It was night marathon & I join the 5km fun run route. I walked rather than run all the way. My brother joined the half-marathon that night.

Since then I’ve joined 2 more marathon & walkathon. All 5km route. This month I’ll be joining the Pink Charity Run on 28/9/2014, also a 5km run & next month in October after Raya Haji, I’ll be joining my 2nd 5km Putrajaya Night Marathon on 11/10/2014. The next morning on 12/10/2014 I’ll be joining Standard Chartered KL Marathon also a 5km route. My brother commented on my Instagram, “5km je?” (5km only?), well at least I’m starting somewhere aren’t I? For someone who never runs all her life, this is quite challenging! Anyway, my 2 brothers will be joining the Putrajaya Night Marathon too but theirs will be the Half Marathon & Full Marathon. My best friend who will be joining for the 1st time too will take part in the 5km run! Yeay, I’m happy :):)

image

The race kit for Putrajaya Night Marathon is already here. Can’t wait to run this time, as you may have read my past entry regarding last year marathon that I suffered from heart burn due to my own mistake!

This year I’m going to take care of my diet properly.

First thing, when I feel hungry 2-3hours before the race, I’ll take Cinch Shake Mix & ESP mix with yoghurt drink so that I’ll feel full much longer.

image

During the race, rather than drink the isotonic drinks provided at the 2.5km check point, I’ll just drink Performance Orange to dehydrate as it is well known to be used amongst athletes in the US. If you’ve tasted Performance you’ll find that it is not as sweet tasting as the other isotonic drink. Plus, Performance can reduce muscle ache & cramps after the marathon

image

Before sleep, I need to take Ostematrix so that I will not have sore muscle, which is a normal occurence for someone who doesn’t run that much. Plus I have another marathon the next morning (Oh! What have I got myself into?!)

image

Well, that is all the supplement I need to assist my body in the run.

You can have all these too if you’re taking up running for the 1st time. Let’s run for health!

Salam sayang,
Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)
Email: huda.mahmud@gmail.com

Verdict: Shaklee vs. Spa

Assalamualaikum,

Saya ni seumur hidup tak pernah pergi spa. Minggu lepas saja-saja la pergi sebab nak tahu apa yang ditawarkan di spa ni. Masa buat appointment pun tak tahu lagi apa yang saya nak sebenarnya, last-last pilih la body treatment.

Dah sampai di spa baru la saya pilih jenis treatment yang saya nak. Ada 4 treatment – mandi wap, scrub, masker & mandi lulur. All in all 2 hours treatment. Best la rasanya sebab first time badan dimanjai. Setiap bahan yang dilumur di badan saya tanya apa fungsi setiap satu. Tujuan utama body treatment ni sebenarnya untuk menenangkan badan, buang daki-daki & melembutkan kulit.

Hasilnya nanti kulit anda akan lembut & gebu.

Tapi…

Hasil kujungan ke spa ni tidak mendatangkan sebarang perbezaan pada kulit saya.  Saya pun tak percaya, ‘Eh, takkan la takde beza sebelum & selepas treatment?’ kata saya dalam hati. Punya la staf tu sental & gonyoh kuat-kuat masa scrub takkan la takde beza kan. Tapi sungguh, memang takde beza.

Lepas tu saya fikir-fikir semula, ni mesti saya dah lama makan supplemen Shaklee maka kulit saya dah sedia lembut & bersih. Saya pun memang rajin scrub dengan berus bila mandi, jadi menyumbang sedikit sebanyak kepada kelembutan & kelicinan kulit la. Dulu sebelum ambik supplemen memang terasa kasar kulit. Saya pun tak ingin pegang-pegang. Haha. Kulit kat siku selalu kering sampai pedih. Sekarang ni dah cerah & lembap je. Lutut pun sama. Dah tak hitam & kasar.

Saya pasti kerana saya makan supplemen berikut la maka kulit saya lembut, bersih & cerah:

  • ALFALFA COMPLEX
  • ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN ISOLATE
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
  • GLA COMPLEX
  • B-COMPLEX

Bayaran untuk sesi spa yang saya pergi ni dalam RM2xx. Ini harga untuk 1 kali sesi sahaja.

Kalau untuk suplemen Shaklee diatas, harga lebih kurang RM4xx, tapi tahan sebulan! Maknanya harga sehari adalah RM14.xx. Jimat tak? Harga rawatan spa sehari tu…Tambahan pula ada additional benefits yang lain untuk senarai produk diatas:

  • Kulit makin cerah
  • Hidup makin gembira kerana kurang stress
  • Kitaran haid teratur
  • Immune sistem badan meningkat jadi susah untuk selsema, batuk & demam. Kalau ye pun, cepat baik.
  • Makin kurus kerana protein dalam ESP sangat mengenyangkan
  • Detoks satu badan & mudah lawas setiap hari.

Nah, anda fikir apa lagi. Kalau yang suka spa sebab nak kulit cantik mungkin anda boleh cuba Shaklee pula. Kita mulakan kecantikan kulit dari dalam badan. Mungkin ini lebih jimat & lembut pada poket anda. Dan anda masih boleh ke spa jika anda suka badan dimanjai tapi dengan kekerapan yang kurang, Jadi dapat la jimat sikit duit. Saya pun pasti akan ke spa lagi tapi untuk massage sahaja la.

p/s: Oh ye, masa di spa haritu staf tu tak percaya saya berumur 35 tahun kerana sangkanya saya masih 23! (^__^)

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
SID: 928995
huda.mahmud@gmail.com

Nak Kurus?

Assalamualaikum,

Dalam produk supplemen Shaklee ada dua supplemen utama yang memang anda perlukan untuk kurus atau turunkan berat badan.

1. Protein Powder

Apa kelebihan protein powder ni?

» Tambah tenaga
» Pertumbuhan otot
» Bentuk badan yang menarik
» Meningkatkan kadar metabolisma badan.

ESP adalah supplemen Shaklee yang terdiri dari protein powder. Nama penuh dia pun Soy Protein Isolate Powder. Protein adalah salah satu dari 3 komponen nutrien yang diperlukan badan kita. Protein berasal dari perkataan Greek, ‘Of Prime Importance’. See? Penting tu protein. Ini kerana protein adalah bahan binaan badan manusia. Ia digunakan dalam pembentukan tisu & otot kita. Ia diperlukan untuk membina sel kita.

Pengambilan protein dapat meningkatkan kadar metabolisma badan kita. Oleh kerana protein adalah lebih aktif kadar metabolismanya berbanding karbohidrat & lemak, maka proses pembakaran protein memerlukan 30% lebih kalori dari karbohidrat & lemak.

Bagaimanapun dalam kehidupan kita yang agak ‘fast pace’ sekarang ni, agak sukar untuk kita mendapat sumber protein yang berkualiti & mencukupi. Di sinilah protein powder memainkan peranan. Campurkan dengan minuman kegemaran anda & wallah! Anda akan dapat protein yang mencukupi dengan minuman yang lazat. Protein membantu membina otot anda dengan membakar lemak.

2. Meal Replacement Powder

Apa kelebihan meal replacement powder?

» Menjamin nutrisi yang sempurna
» Pertumbuhan otot
» Pertambahan tenaga
» Peningkatan kadar metabolisma

Secara dasarnya badan kita memerlukan nutrisi untuk membesar, lebih banyak kalori kita ambil, lebih tinggi kadar pembesaran. Bagaimanapun, agak sukar untuk kita mendapat semua nutrisi yang diperlukan dengan makan 3 kali sehari walaupun makan dengan banyak. Kajian juga mendapati badan kita serap nutrisi lebih baik jika kita pecahkan pengambilan kalori harian kita kepada 4 – 6 kali makan (hidangan kecil) berbanding 3 kali makan (hidangan besar). Ini meletakkan badan kita dalam keadaan anabolik (membina) kerana lambakan nutrisi yang tetap (constant)

Malangnya agak sukar untuk kita makan 4 – 6 kali sebab kita agak sibuk. Nak sediakan hidangan yang berkhasiat perlukan masa yang tidak semua orang ada. Jadi cara mudah untuk atasi masalah ini adalah meal replacement powder.

Produk Shaklee yang menjadi meal replacement powder adalah Cinch Shake Mix. Mudah je nak makan. Cuma bancuh dengan air masak, susu atau air yoghurt. Lagipun ada 3 perisa – Cafe Latte, Chocolate & Vanilla. Ambil Cinch Shake Mix ni ganti makan tengahari atau makan malam.

Meal replacement powder ni secara umum mengandungi nutrisi yang optimum yang diperlukan badan. Ia adalah tinggi protein (36gm/hidangan), karbohidrat minimun & rendah lemak. Tambahan pula ia tinggi vitamin & mineral. Jadi Cinch Shake Mix adalah langkah mudah tanpa perlu kita membuang masa & duit dalam usaha untuk mengurangkan berat badan dengan makanan.

image

Jadi anda yang nak kurangkan berat badan boleh memilih antara 2 produk Shaklee ni, ESP atau CINCH SHAKE MIX, bergantung pada bajet anda.

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com

Set-Set Gabungan Hebat dengan ALFALFA COMPLEX

Assalamualaikum,

Bulan Januari ni memang rancak la promosi Shaklee beli 6 percuma 1 untuk produk ‘signature’ Dr Shaklee sendiri iaitu ALFALFA COMPLEX. Baik botol kecik (330 tablet) atau botol besar (700 tablet), 2-2 tengah promosi ni. Jimat la kalau beli banyak sekaligus.

Ok, ALFALFA COMPLEX ni boleh digabungkan dengan supplemen Shaklee yang lain untuk fungsi-fungsi mengikut keperluan anda. Macam saya ni kan, saya ambik semua tau! Haha..tapi bukan la sebab nak memenuhi keperluan set-set ni.

Yang pasti saya mula-mula ambik ALFALFA COMPLEX + LECITHIN sebab nak kurus. Overweight tahap obes kelas 1 dah dulu wei..macam dugong. Hehe. Lepas tu ada bajet lebih sikit tamba ESP. Ha! Yang ni memang set slimming bajet la = ALFALFA COMPLEX + LECITHIN + ESP. Tidak la pula saya ambik sebab nak set menyusu ye pembaca sekalian. Tapi oleh kerana terbaiknya produk Shaklee ni maka set ALFALFA COMPLEX + ESP boleh juga dijadikan set menyusu tu! Jimat duit ko Senah!

Tapi ALFALFA + B-COMPLEX ni saya ambik sebab nak detoks untuk kurus & juga sebab nak kurangkan stress (happy pill la katakan). Tak sangka pulak gabungan dua ni boleh jadi set resdung. Saya memang ada resdung sejak dulu tapi terasa la sejak ada 2 ni memang tak pernah lagi resdung atau bersin pagi-pagi atau flu. Alhamdulillah OK!

Set-set ISTEIMEWA untuk anda dengan gabungan ALFALFA COMPLEX
Set-set ISTEIMEWA untuk anda dengan gabungan ALFALFA COMPLEX

Saya juga ambik OMEGA GUARD untuk kurus (saya ni semua nak cuba sebab nak kurus punya pasal), jadi bila bergabung dengan ALFALFA COMPLEX ni boleh la jadi set untuk gout. Eh, tapi saya takde gout la ye. OMEGA GUARD ni salah satu fungsinya selain dari mencairkan lemak dia mengurangkan inflamasi. ALFALFA COMPLEX pula untuk menurunkan tahap asid urik dalam badan yang menyebabkan gout tu.

GLA COMPLEX saya ambik bergabung dengan ESP sebenarnya. Nak dapatkan kulit cantik pulak. Memang dapat kulit canti, halus, lembut je. Rupa-rupanya ada hikmah saya ambik GLA COMPLEX ni sebab saya ada cyst yang tidak disedari sehingga ia pecah & menyebabkan saya kena emergency operation. Gabungan ALFALFA COMPLEX + GLA COMPLEX ni adalah sesuai untuk wanita yang mengalami masalah kesuburan. Untuk lelaki set lain pulak iaitu Zink & Vita-E.

Dan…produk terbaru yang saya cuba adalah VITA-C PLUS. Ni pun sebab nak kulit cantik, halus, lembap & cerah. Nak cuba COLLAGEN POWDER belum berkemampuan. Jadi cuba je dulu yang murah sikit. Rupa-rupanya memang sesuai jadi set kulit bila digabungkan dengan ALFALFA COMPLEX ni.

Haa..banyakkan saya makan supplemen ni. Apa nak buat, badan ni satu je yang nak dijaga. Kalau rosak mana ada spare part boleh dibeli.

Jadi kalau ibu-ibu, bapa-bapa, kakak-kakak, abang-abang, adik-adik nak cuba set-set istimewa ni boleh hubungi saya ye. Saya sedia memberi khidmat nasihat yang terbaik buat anda semua Insya’Allah.

Salam sihat & jangan lupa ORDER Shaklee dengan saya,

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com