Of Marathon: My New Like

Assalamualaikum,

I’m quite new with all this marathon/walkathon thingy. In fact just under a year. I started joining my first ever marathon in Putrajaya, Malaysia by accident at the persuasion of my brother who runs every day. It was night marathon & I join the 5km fun run route. I walked rather than run all the way. My brother joined the half-marathon that night.

Since then I’ve joined 2 more marathon & walkathon. All 5km route. This month I’ll be joining the Pink Charity Run on 28/9/2014, also a 5km run & next month in October after Raya Haji, I’ll be joining my 2nd 5km Putrajaya Night Marathon on 11/10/2014. The next morning on 12/10/2014 I’ll be joining Standard Chartered KL Marathon also a 5km route. My brother commented on my Instagram, “5km je?” (5km only?), well at least I’m starting somewhere aren’t I? For someone who never runs all her life, this is quite challenging! Anyway, my 2 brothers will be joining the Putrajaya Night Marathon too but theirs will be the Half Marathon & Full Marathon. My best friend who will be joining for the 1st time too will take part in the 5km run! Yeay, I’m happy :):)

image

The race kit for Putrajaya Night Marathon is already here. Can’t wait to run this time, as you may have read my past entry regarding last year marathon that I suffered from heart burn due to my own mistake!

This year I’m going to take care of my diet properly.

First thing, when I feel hungry 2-3hours before the race, I’ll take Cinch Shake Mix & ESP mix with yoghurt drink so that I’ll feel full much longer.

image

During the race, rather than drink the isotonic drinks provided at the 2.5km check point, I’ll just drink Performance Orange to dehydrate as it is well known to be used amongst athletes in the US. If you’ve tasted Performance you’ll find that it is not as sweet tasting as the other isotonic drink. Plus, Performance can reduce muscle ache & cramps after the marathon

image

Before sleep, I need to take Ostematrix so that I will not have sore muscle, which is a normal occurence for someone who doesn’t run that much. Plus I have another marathon the next morning (Oh! What have I got myself into?!)

image

Well, that is all the supplement I need to assist my body in the run.

You can have all these too if you’re taking up running for the 1st time. Let’s run for health!

Salam sayang,
Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)
Email: huda.mahmud@gmail.com

Nak Kurus?

Assalamualaikum,

Dalam produk supplemen Shaklee ada dua supplemen utama yang memang anda perlukan untuk kurus atau turunkan berat badan.

1. Protein Powder

Apa kelebihan protein powder ni?

» Tambah tenaga
» Pertumbuhan otot
» Bentuk badan yang menarik
» Meningkatkan kadar metabolisma badan.

ESP adalah supplemen Shaklee yang terdiri dari protein powder. Nama penuh dia pun Soy Protein Isolate Powder. Protein adalah salah satu dari 3 komponen nutrien yang diperlukan badan kita. Protein berasal dari perkataan Greek, ‘Of Prime Importance’. See? Penting tu protein. Ini kerana protein adalah bahan binaan badan manusia. Ia digunakan dalam pembentukan tisu & otot kita. Ia diperlukan untuk membina sel kita.

Pengambilan protein dapat meningkatkan kadar metabolisma badan kita. Oleh kerana protein adalah lebih aktif kadar metabolismanya berbanding karbohidrat & lemak, maka proses pembakaran protein memerlukan 30% lebih kalori dari karbohidrat & lemak.

Bagaimanapun dalam kehidupan kita yang agak ‘fast pace’ sekarang ni, agak sukar untuk kita mendapat sumber protein yang berkualiti & mencukupi. Di sinilah protein powder memainkan peranan. Campurkan dengan minuman kegemaran anda & wallah! Anda akan dapat protein yang mencukupi dengan minuman yang lazat. Protein membantu membina otot anda dengan membakar lemak.

2. Meal Replacement Powder

Apa kelebihan meal replacement powder?

» Menjamin nutrisi yang sempurna
» Pertumbuhan otot
» Pertambahan tenaga
» Peningkatan kadar metabolisma

Secara dasarnya badan kita memerlukan nutrisi untuk membesar, lebih banyak kalori kita ambil, lebih tinggi kadar pembesaran. Bagaimanapun, agak sukar untuk kita mendapat semua nutrisi yang diperlukan dengan makan 3 kali sehari walaupun makan dengan banyak. Kajian juga mendapati badan kita serap nutrisi lebih baik jika kita pecahkan pengambilan kalori harian kita kepada 4 – 6 kali makan (hidangan kecil) berbanding 3 kali makan (hidangan besar). Ini meletakkan badan kita dalam keadaan anabolik (membina) kerana lambakan nutrisi yang tetap (constant)

Malangnya agak sukar untuk kita makan 4 – 6 kali sebab kita agak sibuk. Nak sediakan hidangan yang berkhasiat perlukan masa yang tidak semua orang ada. Jadi cara mudah untuk atasi masalah ini adalah meal replacement powder.

Produk Shaklee yang menjadi meal replacement powder adalah Cinch Shake Mix. Mudah je nak makan. Cuma bancuh dengan air masak, susu atau air yoghurt. Lagipun ada 3 perisa – Cafe Latte, Chocolate & Vanilla. Ambil Cinch Shake Mix ni ganti makan tengahari atau makan malam.

Meal replacement powder ni secara umum mengandungi nutrisi yang optimum yang diperlukan badan. Ia adalah tinggi protein (36gm/hidangan), karbohidrat minimun & rendah lemak. Tambahan pula ia tinggi vitamin & mineral. Jadi Cinch Shake Mix adalah langkah mudah tanpa perlu kita membuang masa & duit dalam usaha untuk mengurangkan berat badan dengan makanan.

image

Jadi anda yang nak kurangkan berat badan boleh memilih antara 2 produk Shaklee ni, ESP atau CINCH SHAKE MIX, bergantung pada bajet anda.

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com

Vitamin & Supplemen Adalah Baik

Assalamualaikum,

Hari ni saya tak sedap perut. Rasa penuh angin & ingin muntah. Tak pernah rasa begini semenjak 4 bulan amalkan supplemen Shaklee.

Jadi kemungkinan besar ini disebabkan oleh apa yg saya makan semalam – 3 ketul ayam goreng KFC! Kandungan minyak yang tinggi menyebabkan perut saya tak selesa.

Saya perasan sejak badan saya sudah ‘tune’ dengan vitamin & supplemen, saya kurang atau hampir tiada ‘cravings’ untuk makan

  • makanan yang berlemak
  • makanan yang mengandungi MSG
  • makanan yang mengandungi banyak keju
  • makanan bergoreng
  • makanan yang mempunyai kandungan gula & garam yang tinggi

 

Semenjak 4 bulan lepas saya amalkan setiap hari

  • Pagi:  segelas ESP- Soy Protein Isolate (2 tbsp) & 10 biji Alfalfa
  • Tengahari: Cinch Shake Mix (2 scoop)
  • Malam: ratah lauk – ayam, ikan yang dimasak sendiri.
My lunch if I'm lazy to go out - just mix it together : Low Fat Milk + Cinch Shake Mix
My lunch if I’m lazy to go out – just mix it together : Low Fat Milk + Cinch Shake Mix

 

Tidak pula saya berlapar atau terasa lapar dan tidak pula saya rasa tiada tenaga setiap hari. Pulang dari kerja jam 7 malam pun saya masih bertenaga untuk basuh baju, jemur baju, iron baju, basuh pinggan mangkuk & memasak.

Bagi saya, vitamin & supplemen Shaklee telah memperbaiki cara saya makan. Iaitu, makan apa yang saya perlu, bukan apa yang saya hendak.

Jika anda pun ingin mengubah tabiat pemakanan anda & makan makanan yang baik-baik sahaja, hubungi sahaja saya.

Salam sayang,

WhatsApp/Viber: 0122794197