Anxiety-ku Masih Ada

Assalamualaikum,

Dah berbulan-bulan tidak update.
Banyak benda yang berlaku.
My General Anxiety Disorder came back & I survived it.

Selama ni memang saya amalkan supplemen Shaklee je untuk my anxiety. Lepas tu perlahan-lahan makin kurang membeli stok untuk tambah semula supplemen yang dah habis terutamanya Ostematrix & Alfalfa Complex. Saya banyak bergantung kepada B-Complex je. Overtime bila diet pun kita tak jaga, banyak makan makanan & minum minuman manis, badan mula menyimpan toksik. Bila dah menyimpan toksin, badan jadi lemau, cepat penat & malas. Tidur pun dah tak menentu & tak lena

Minggu lepas paling teruk. Saya banyak MC sebab badan dah tak larat. Badan dah lemau. Seminggu tu dari 5 hari kerja, 2 hari je saya benar-benar berfungsi. Hari lain saya semacam revert back kepada keadaan masa GAD saya teruk. Banyak termenung dari buat kerja. Banyak tertanya-tanya dalam kepala ‘What if’ questions.

I have to put a stop to it.

So end up minggu lepas saya borong B-Complex, Garlic Complex (sebab badan rasa macam ada gatal-gatal) & juga Alfalfa sebotol kecik. And this week, Alhamdulillah! I have spring in my steps! Hari-hari lawas. Mudah tidur pun ye. Mudah jaga & tidak mengantuk semula pun ye. I am back to normal.

Apa yang saya buat ialah:

Pagi – 2 biji B-Complex + 5 biji Alfalfa
Maghrib – 5 biji Alfalfa + 2 biji Garlic
Malam sebelum tidur – 4 biji Ostematrix.

Kadang-kadang saya add on – Solaray Passion Flower. Ni memang ubat tidur yang power. Saya jarang makan sebab kesan mengantuk dia boleh lebih 8 jam. Kalau tidur 6 jam, lagi 2 jam kita dah terjaga memang akan rasa mengantuk sangat. So saya makan bila perlu. Nak tunggu Shaklee Malaysia bawa masuk supplemen khusus untuk anxiety & depression ni tak tahu bila, so kita makan dulu mana yang boleh. Bukan untuk sesiapa, untuk kesihatan mental kita juga.

Hendak order supplement untuk Anxiety anda? Sila klik di sini

Hendak order Alfalfa Complex sebotol kecil? Sila klik di sini

Hendak order Alfalfa Complex sebotol besar? Sila klik di sini

Advertisements

The Pink Charity Run 2014

Assalamualaikum,

Today, 28/9/2014, is the first time I joined The Pink Charity Run 2014 & my 2nd 5km marathon of the year. The Pink Charity Run is organized by Pantai Hospital in support and awareness of breast cancer.

image

I started my day at 5.30am with 5 tablets of Alfalfa Complex, 1 tablet of Sustained Release Vita-C & 1 tablet of Zinc Complex. Well, this is my normal morning supplement routine anyway for detox & strengthening my immune system. I learned the hard way in my 1st ever marathon last year that you don’t run when you just ate 2 hours before. It will give you heartburn which really hurts.

So in order not to run on empty stomach too, but not wanting to eat something 1 1/2 hour before the race, the best option for me is Mealshake & ESP – Soy Protein Isolate Powder. My favourite source of protein shakes to energize the body so early in the morning for the race. I just mix few spoonful of both powder in a shaker & shake!

image

As a preparation to hydrate myself during the race, I also prepared my special marathon drinks – Performance Orange mix with Cinch Tea Mix. Performance Orange is known to hydrate the body faster than the usual isotonic drinks and taste less sweet. It is used by American athletes to make world record! Cinch Tea Mix is a drink that helps to increase your metabolism. I really need it as I was quite sleepy! Haha.

image

After Subuh at 5.50am I drove from Sg Buloh to Setia Alam in Klang. When I reach there around 6.30am, the road leading to the Setia Welcoming Centre, the starting point of the race, was already full of cars! I had to detour & parked 500m away from the Centre. At 6.45am while I was still walking towards the Starting Line, the organizer let off the 12km run participant. My 5km run started at 7am.

image

I mostly walk all the way with some small jogs here and there. I saw everyone did the same anyway. Haha. Well, it is more of a family event than a professional race. With running, it doesn’t what age you are, it’s never too late to start. And here I am, a 35 year old, obese woman just starting to run walking is more like it.

image

I finishes my race in 1 hour 2 minutes. A normal time for walking 5km. I didn’t even stop to have a drink at the water station. My Performance Orange & Cinch Tea Mix kept me going. My legs did felt at one point it wanted to stop but I focus my mind ahead and keep saying, “You’re going to finish it. Just keep going!” And finish I did.

image

Yeay! And I got a medal too. You know, those medals that you get in a race is what kept me going. After the race I watched all the the top 10 winners received their trophy. The top 5 received a watch sponsored by Seiko. The veterans run quite fast too! I’m in awe of them as I can’t run properly yet & I’m much younger.

image

Tonigh I need to take my other supplement, Ostematrix, which will help to relax the muscle. This will lessen the muscle sore which I normally experience the day after the race. What can I say, I seldom exercise & my muscle are not used to running. But Ostematrix really helps a lot because sore muscle is what puts me off when I want to exercise.

image

Overall, I had a wondeful day. I have 2 more marathons to go for this year which is Putrajaya Night Marathon on 11/10/2014 and Standard Chartered KL Marathon on 12/10/2014. A back to back race
Oh my! What have I got myself into??

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID No.: 928995
H/p No.: 012-2794197 (SMS / WhatsApp / Telegram)

Testimoni: Herb-Lax

Assalamualaikum,

Siapa lagi nak bagi testimoni kalau bukan diri sendiri kan. Sendiri yg guna mestilah ada kesannya. Shaklee Effect.

Ok, saya guna Herb-Lax ni sejak tahun lepas. Tapi jarang ambik la. Sekali-sekala dalam sebulan. Sebenarnya beli ni sebab nak lengkapkan set kurus Shaklee – Cinch Shake Mix, Cinch Tea Mix, Omega Guard, Lecithin & Alfalfa Complex.

Efek Herb-Lax ni saya boleh katakan okay. (Saya tak berapa gemar berbanding Alfalfa Complex). Herb-Lax ni selalunya saya ambil bila sepanjang hari tu saya makan banyak lebih dari biasa. So taknak lemak-lemak terkumpul dalam badan cepat, maka penyingkiran makanan harus berlaku dengan pantas – this is where Herb-Lax comes into the picture.

Selalu saya ambil 4 biji malam. Dan esoknya, setelah 1 jam bangkit dari tidur proses pembuangan akan berlaku. Ni berak yang tak boleh tahan-tahan tau..ko terasa perut dah semacam gi terus jamban! Yang saya tak gemar sangat Herb-Lax ni dia bukan bersihkan usus sekali sehari. Kadang-kadang boleh 2-3 kali la ko ke jamban. Tu yang saya tak gemar sangat. Tapi yg bestnya adalah kita tak cirit! Haa..ni penting ok..kalau cirit nanti dehydrate macam ambik julap pulak. So kiranya Herb-Lax ni deep cleasing kita punya usus beberapa kali sehari dengan syarat kena minum air banyak. Air tak banyak tak jalan proses lawas ni.

image

Alfalfa Complex pulak memang saya ambik hari-hari, 5 biji pagi sebelum sarapan & 5 biji malam sebelum tidur. Yang sebelum tidur saya ambik sekali dengan Ostematrix. Alfalfa Complex ni memang buat kita berak hari-hari tapi sekali je la. Maknanya makanan yang kita makan the day before tu dah keluar. Alfalfa Complex lebih pada detoks keseluruhan badan. Kalau jenis yang banyak jerawat tu cuba amalkan Alfalfa Complex, mesti ada pengurangan sebab toksin dah takde dalam badan.

Jadi inilah testimoni saya dengan Herb-Lax ni. Nak kata berat badan turun tu tak la sebab sekarang ni saya pun bukan ambik full set kurus Shaklee. Tapi yang penting tak naik. Badan pun tak terasa sluggish.

So korang nak cuba tak produk selamat ni?

Jemput la SMS @ WhatsApp @ Telegram saya ye.

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID no.: 928995
H/p: 012-2794197
Email: huda.mahmud@gmail.com

Batuk Tak Henti = Very Bad Coughing Fit

Assalamualaikum,

As I’m writing this, I’m having a coughing fit so bad that I keep vomitting every time. This is the 2nd time I’m experiencing this. It’s been what, 2 weeks I supposed & I’m not getting any better.

I’ve been taking medications for swelling of the throat, phlegm, sore throat & coughs. But it’s not working. I’ve been drinking lots of warm water but my coughs doesn’t seem to subside. I’ve tried honey too but my throat is still ‘ticklish’. Every time I cough, I will vomit phlegm!

I also tried to heal my coughs with Shaklee supplement too. I’m taking Alfalfa Complex (5 tablets), Zinc Complex (1 tablet) & Sustained Release Vita-C Plus (1 tablet) daily every morning when I just woke up. These 3 supplements are best taken on empty stomach for fast absorption into the body.

image

Alfalfa Complex will heap heal cough. Zinc Complex will help heal any wound (for me, it’s my throat & it’s so sore till it bleeds!). Sustained Release Vita-C Plus will help increase my immune system. You may wonder why I’m not taking Nutriferon. Well I’ve checked with Shaklee HO & online and they’re not available at the moment. I guess it must be out of stock due to the hazy weather last month.

I find that if I eat too much my coughs will get so bad. At one point I was so hungry at night (due to me being unable to swallow solid food because my throat hurt so bad from all the coughing) that I decided to have Meal Shake with honey & milk.

image

At least I feel full eventhough it’s just a liquid food. This coughing ia causing me to have wind too. That’s why tonight I’m vomitting every time I cough. I can’t control it. It’s like someone is pinching my throat.

*Sigh*

I dunno when this is going to be over. But hopefully my effort in taking meds & supplements alternately can reduce my coughing fits. I know from past experience it takes nearly a month for it to heal. Insya’Allah. Pray for my health people.

Good night.

Salam sayang,

Huda Mahmud
Shaklee ID. No.: 928995
H/p no.: 012-2794197 (SMS & WhatsApp)

SHAKLEE Alfalfa Complex : Mengajar Sabar & Tabah

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan ke-18 buat semua pembaca yang dikasihi.

Ada tak kat sini yang pernah beli Alfalfa Complex tapi lepas tu stop makan? Ramaikan…

Saya tahu sebab apa. Sebanya kesan ‘healing crisis’ tu yang buat orang tak tahan dengan Alfalfa Complex. Alfalfa Complex ni panas macam jamu. Lagipun dia adalah langkah pertama untuk detoks badan. Sudah tentu jika air tak cukup 2 liter, for sure kesan ‘healing crisis’ tu teruk.

Apa yang orang akan rasa/alami kalau makan Alfalfa Complex (ada yang berdasarkan pengalaman sendiri juga) adalah:

  1. Badan panas
  2. Naik jerawat yang amat banyak
  3. Sakit kepala
  4. Sakit-sakit otot
  5. Susah nak berak/sembelit

Tu antaranya. Tapi sebab tak sabar & tak tahan dengan kesan penyembuhan (healing crisis) ni ramai yang berhenti pengambilan Alfalfa Complex separuh jalan. Ramai yang stop.

Ketahuilah, ‘healing crisis‘ ni paling lama pun 3 bulan. Ada yang takde langsung alami kesan penyembuhan ni. Bergantung pada kondisi badan masing-masing. Kalau jenis makan pun banyak junk food, tak eksesais, stress sentiasa sudah tentu akan alami krisis penyembuhan yang agak teruk. Sebabnya? Toksin banyak dalam badan & kurang minum air.

Tapi kalau sabar & tabah hadapi ‘healing crisis‘ ni, insya’Allah korang akan dapat manfaat yang baik dari Alfalfa Complex ni (provided you drink at least 2 liters of water everyday). Antaranya:

  1. Badan kurang toksin & terasa cergas
  2. Kurang mendapat sakit-sakit biasa – demam, selsema & pening kepala – kerana dah kurang toksin dalam badan
  3. Mudah membuang air setiap hari & sistem pelawasan yang sempurna
  4. Mengurangkan kandungan gula dalam darah
  5. Kurang jerawat / takde jerawat
  6. Bau badan kurang / tiada.

Tapi itulah, nak dapat manfaat di atas atau apa-apa sebab utama makan Alfalfa Complex, kuncinya adalah SABAR, TABAH & MINUM AIR 2 LITER SEHARI

Ok, siapa nak beli Alfalfa Complex, ada 2 saiz, boleh klik di bawah ni. Korang akan di-direct ke website Shaklee sendiri & boleh beli secara online dengan selamat tanpa melalui saya.

Alfalfa Complex Besar

Alfalfa Complex Kecil 

 

Salam sayang,

HUDA MAHMUD

Shaklee ID no.: 928995

H/P no: 012-2794197

Ramadhan & Alfalfa Complex

Assalamualaikum semua!

Hari ni dah masuk hari ke-2 Ramadhan 1435H. Macam mana puasa korang setakat ni? Ada tak yang ambik Alfalfa Complex setiap hari dan bila puasa ni tak tahu masa yang sesuai untuk makan?

Meh saya bagitau..tapi ni pendapat peribadi saya la ye. Saya cuma kongsi apa yang saya rasa.

Di bulan biasa saya selalunya saya consume Alfalfa Complex 5 biji pagi sebelum sarapan & 5 biji malam sebelum tidur. Jadi di bulan puasa ni saya tukar sikit caranya. Saya tak consume 5 biji Alfalfa Complex masa sahur. Saya cuma consume 5 biji sebelum tidur. Paling kuat pun saya consume 10biji terus sebelum tido.

Kenapa saya tak makan Alfalfa Complex masa sahur?

Kerana saya pernah cuba cara begini dan sepanjang puasa siang tu terasa sangat-sangat haus! Nak minum air buat hilang haus tak boleh. Memang jadi kering sangat-sangat bibir. Alfalfa Complex ni panas macam jamu dan sangat elok untuk buang toksin dalam badan, itu yang bila kita makan kita perlu minum air dengan banyak untuk membantu proses detoksifikasi. Takde air, memang berak keras juga la kita. Hehe.

 

wpid-Holiday-Best-Friends.jpg

 

Anyway, malam saya makan 5 biji Alfalfa Complex sekali dengan 4 biji Ostematrix. Hasil gabungan 2 ni memang terbaik la. Sangat lancar proses detoksifikasinya. Haha. Lagipun Ostematrix ni membantu sangat untuk memberi tidur yang lena & mengurangkan kekerapan terjaga. Nak nak dalam bulan puasa ni asyik la tak cukup tidur kan..

Psst..set yang sama juga saya tak pernah miss bawa semasa balik kampung & bercuti.

 

Salam sayang,

 

HUDA MAHMUD

Shaklee ID No.: 928995

012-2794197

huda.mahmud@gmail.com

Verdict: Shaklee vs. Spa

Assalamualaikum,

Saya ni seumur hidup tak pernah pergi spa. Minggu lepas saja-saja la pergi sebab nak tahu apa yang ditawarkan di spa ni. Masa buat appointment pun tak tahu lagi apa yang saya nak sebenarnya, last-last pilih la body treatment.

Dah sampai di spa baru la saya pilih jenis treatment yang saya nak. Ada 4 treatment – mandi wap, scrub, masker & mandi lulur. All in all 2 hours treatment. Best la rasanya sebab first time badan dimanjai. Setiap bahan yang dilumur di badan saya tanya apa fungsi setiap satu. Tujuan utama body treatment ni sebenarnya untuk menenangkan badan, buang daki-daki & melembutkan kulit.

Hasilnya nanti kulit anda akan lembut & gebu.

Tapi…

Hasil kujungan ke spa ni tidak mendatangkan sebarang perbezaan pada kulit saya.  Saya pun tak percaya, ‘Eh, takkan la takde beza sebelum & selepas treatment?’ kata saya dalam hati. Punya la staf tu sental & gonyoh kuat-kuat masa scrub takkan la takde beza kan. Tapi sungguh, memang takde beza.

Lepas tu saya fikir-fikir semula, ni mesti saya dah lama makan supplemen Shaklee maka kulit saya dah sedia lembut & bersih. Saya pun memang rajin scrub dengan berus bila mandi, jadi menyumbang sedikit sebanyak kepada kelembutan & kelicinan kulit la. Dulu sebelum ambik supplemen memang terasa kasar kulit. Saya pun tak ingin pegang-pegang. Haha. Kulit kat siku selalu kering sampai pedih. Sekarang ni dah cerah & lembap je. Lutut pun sama. Dah tak hitam & kasar.

Saya pasti kerana saya makan supplemen berikut la maka kulit saya lembut, bersih & cerah:

  • ALFALFA COMPLEX
  • ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN ISOLATE
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
  • GLA COMPLEX
  • B-COMPLEX

Bayaran untuk sesi spa yang saya pergi ni dalam RM2xx. Ini harga untuk 1 kali sesi sahaja.

Kalau untuk suplemen Shaklee diatas, harga lebih kurang RM4xx, tapi tahan sebulan! Maknanya harga sehari adalah RM14.xx. Jimat tak? Harga rawatan spa sehari tu…Tambahan pula ada additional benefits yang lain untuk senarai produk diatas:

  • Kulit makin cerah
  • Hidup makin gembira kerana kurang stress
  • Kitaran haid teratur
  • Immune sistem badan meningkat jadi susah untuk selsema, batuk & demam. Kalau ye pun, cepat baik.
  • Makin kurus kerana protein dalam ESP sangat mengenyangkan
  • Detoks satu badan & mudah lawas setiap hari.

Nah, anda fikir apa lagi. Kalau yang suka spa sebab nak kulit cantik mungkin anda boleh cuba Shaklee pula. Kita mulakan kecantikan kulit dari dalam badan. Mungkin ini lebih jimat & lembut pada poket anda. Dan anda masih boleh ke spa jika anda suka badan dimanjai tapi dengan kekerapan yang kurang, Jadi dapat la jimat sikit duit. Saya pun pasti akan ke spa lagi tapi untuk massage sahaja la.

p/s: Oh ye, masa di spa haritu staf tu tak percaya saya berumur 35 tahun kerana sangkanya saya masih 23! (^__^)

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
SID: 928995
huda.mahmud@gmail.com