Ramadhan & Alfalfa Complex

Assalamualaikum semua!

Hari ni dah masuk hari ke-2 Ramadhan 1435H. Macam mana puasa korang setakat ni? Ada tak yang ambik Alfalfa Complex setiap hari dan bila puasa ni tak tahu masa yang sesuai untuk makan?

Meh saya bagitau..tapi ni pendapat peribadi saya la ye. Saya cuma kongsi apa yang saya rasa.

Di bulan biasa saya selalunya saya consume Alfalfa Complex 5 biji pagi sebelum sarapan & 5 biji malam sebelum tidur. Jadi di bulan puasa ni saya tukar sikit caranya. Saya tak consume 5 biji Alfalfa Complex masa sahur. Saya cuma consume 5 biji sebelum tidur. Paling kuat pun saya consume 10biji terus sebelum tido.

Kenapa saya tak makan Alfalfa Complex masa sahur?

Kerana saya pernah cuba cara begini dan sepanjang puasa siang tu terasa sangat-sangat haus! Nak minum air buat hilang haus tak boleh. Memang jadi kering sangat-sangat bibir. Alfalfa Complex ni panas macam jamu dan sangat elok untuk buang toksin dalam badan, itu yang bila kita makan kita perlu minum air dengan banyak untuk membantu proses detoksifikasi. Takde air, memang berak keras juga la kita. Hehe.

 

wpid-Holiday-Best-Friends.jpg

 

Anyway, malam saya makan 5 biji Alfalfa Complex sekali dengan 4 biji Ostematrix. Hasil gabungan 2 ni memang terbaik la. Sangat lancar proses detoksifikasinya. Haha. Lagipun Ostematrix ni membantu sangat untuk memberi tidur yang lena & mengurangkan kekerapan terjaga. Nak nak dalam bulan puasa ni asyik la tak cukup tidur kan..

Psst..set yang sama juga saya tak pernah miss bawa semasa balik kampung & bercuti.

 

Salam sayang,

 

HUDA MAHMUD

Shaklee ID No.: 928995

012-2794197

huda.mahmud@gmail.com

Advertisements

Anxiety, Stress, Depress…

Assalamualaikum,

 

Orang yang stress, ada anxiety & depression (kemurungan) bukan mudah nak sembuh. Ini penyakit psikologi yang sebenarnya memberi kesan pada keadaan fizikal badan. Kalau setakat demam, batuk, resdung mungkin mudah mencari penawarnya & cepat sembuh. Tapi bagi orang yang macam kami, penawarnya tidak mudah (walaupun tidak susah) dan bergantung kepada MASA.

 

Macam saya, 6 tahun saya stress dengan kerja. 6 tahun juga bermacam penyakit saya dapat secara fizikal. Kemuncaknya adalah bila saya anxiety. Kalau saya takde anxiety mungkin saya tak sedar saya stress sebenarnya. Kenapa saya tak minta bantuan masa saya stress dulu? Sebab saya seronok dengan kerja saya, jadi saya merasakan stress adalah parts & parcels of life. Tidak saya sedari sebenarnya ia menyebabkan saya sakit.

 

Bila dah ada anxiety ni, it comes & goes. But it will be there always. Sebab tu siapa yg ambik ubat Xanax, dia akan sangat dependent on the drugs. Walaupun ia tidak baik untuk jangkamasa panjang, tapi siapa larat kalau berhari-hari tak tidur malam gara-gara anxiety. Xanax tu membantu hilangkan our desperation.

 

Bila saya bertukar ke supplemen, saya dapati nak kawal anxiety ni memang kena makan supplement setiap hari. Tak boleh miss seminggu dan resume. Miss 3 hari pun dah terasa lainnya. Mungkin kerana our brain chemical dah berubah (teori saya sahaja) maka certain levels of vitamins dalam badan kita mudah deplete. Jadi kena sentiasa top-up dengan supplements untuk otak kita berfungsi dengan tenang (pandai je la teori saya ni kan. Haha)

 

wpid-20131009_070053.jpg wpid-20130823_110313.jpg

 

 

2 supplemen Shaklee di atas ni adalah supplemen WAJIB saya yang minima. Takde supplemen lain takpe, asalkan 2 ni sentiasa ada – B-COMPLEX & OSTEMATRIX.

Ostematrix membantu sangat saya mendapat tidur yang lena & mengurangkan kadar kekerapan terjaga masa tidur. Kalsium & magnesium dalam Ostematrix adalah elemen terpenting yang membantu kami yg ada anxiety ni tidur. Kalau tak, otak ligat berputar tanpa boleh di-switch off untuk tidur. Letih.

B-Complex pula membantu kami ni bertenang. Vitamin B5 & B6 membantu penghasilan hormon endorfin dalam badan, hormon yang buat kita happy. Orang anxiety ni tend to think too much! Too much for their own good sebenarnya. Tu yg kadang-kadang tak boleh buat kerja sebab buat kerja A, fikir kerja B, buat kerja B fikir kerja C. Sudahnya semua kerja tak selesai. So B-Complex ni bantu kami bertenang & rileks.

 

Depress @ Kemurungan

Saya tak pernah depress yang teruk. Cuma saya pernah merasa satu perasaan di mana saya sedih yang amat. Saya rasa saya berada dalam satu lubang yang saya tak jumpa jalan keluar. Mujur juga masa tu saya baru grad & belum bekerja. Lama tak lama saya berperasaan begini, 4 bulan juga la. Orang kata bila depress ni mungkin sebab gangguan Syaitan. Mungkin ada benarnya sebab bila kita tertekan & layan perasaan tak sudah-sudah memang Syaitan pun masuk lubang juga la kan.

Anyway, saya berubat cara kampung juga la masa tu sebab memang ada gangguan yg mungkin kebetulan dengan perasaan tertekan saya tu.

Teruk ke depression saya? Tak tahu nak describe macamana tapi saya rasa tak bermaya, tak bersemangat, nak duduk rumah tak nak keluar, tak nak jumpa orang, termenung sepanjang hari, duduk tak buat kerja apa-apa & hanya melayan perasaan, tidur cuma 3 jam sehari kerana layan perasaan dan rasa macam duduk dalam lubang gelap yg tiada jalan keluar. Macam patung bernyawa.

Selalunya orang kata banyakkan baca Quran & solat sunat untuk atasi masalah ni, tapi bagi saya ia tak cukup. Orang yg ada depression kena dapatkan medical attention. Sebab ni masalah psikologi. Perlu juga bantuan sains untuk baik. Alhamdulillah sejak episod tu saya kini ok, mungkin sebab minor je pun. Tapi sejak tu la saya cepat stress! Haha..alhamdulillah juga semua kini dalam kawalan.

Terima kasih Allah kerana memberi ilham pada saya untuk membeli Shaklee in the first place to treat my stress & anxiety.

Kini saya berkongsi kisah saya dengan anda yg mungkin hadapi masalah yang serupa macam saya. Moga entry yang tidak seberapa ini dapat memberi panduan pada anda.

 

Jika anda berminat nak dapatkan produk – produk Shaklee di atas ni, anda boleh klik DI SINI.

Insya’Allah dijamin pembelian anda selamat kerana anda berurusan terus dengan Shaklee.

 

Salam sayang,

 

HUDA MAHMUD
SID no: 928995
012-2794197
huda.mahmud@gmail.com

Drama Hari Ini

Assalamualaikum,

Orang yg ada anxiety ni kan, sikit kekecohan pun dah drama jadinya. Can’t help it! Kita ni kan anxious jiwanya. Pagi-pagi cun dah saya pergi kerja. Jam 7.57pg dah masuk ofis. Sambil tunggu waktu ofis mula jam 8.30pg saya syok la sarapan pagi dengan nasi lemak beli dari makcik yg jual kat simpang jalan.

Anyway, halfway thru morning kan  saya dapat la email dari seseorang yg mengajak join PELABURAN INTERNET (kena caps sebab ia berbeza dari perniagaan internet). Saya email balik kata haram sebab orang tu kata ada “jaminan pulangan 4%”. Dalam Islam, pelaburan yg ada jaminan bonus/pulangan walaupun nilai dia 0.001% ia tetap HARAM kerana ia dah jatuh ke pinjaman riba’. Info lanjut boleh rujuk ke laman web Zaharuddin.net.

So we exchange emails la debat pasal ni. Dia kata tak salah, saya kata haram. Well, kalau dulu saya akan bagi hujah habis-habis sebab tak nak kalah. Plus saya memang tahu dari bacaan saya hukum pelaburan internet adalah haram. Memang drama la saya ni. Or makna lain, I create drama. Haha. Tapi sejak amalkan B-Complex ni saya rilek sikit. Takde la mata buntang, nafas tertahan-tahan, muka merah ready je nak sembur peluru ilmu. Haha..ok I’m exagerating.

Lagipun I don’t want to waste my time explaining to people yg tak nak dengar kan. Dia nak teruskan pelaburan haram tu biarlah. At least saya dah bagitau. Last email exchange tu dia kata, “Orang lain sembang guna FB dan medium lain, kita guna email”. Saya balas balik, “FB & others boleh delete, archive in emails can last for years”. Well, saya doakan Allah sentiasa membimbing dia.

Drama ke-2 pagi tadi pasal client projek saya. Sebenarnya dah 2 hari dah drama ni. Masuk hari ni hari ke-3. Nak cite panjang sangat, tp the gist is saya rasa orang client tu menipu bos dia. Sudahnya bos dia marah bos saya. Bos saya suruh siasat at the source. Apa yang saya sampaikan pada bos adalah tepat. Tapi bos client tu tetap tuduh bos saya tipu. Hai laaa..saya orang Islam takde faedah menipu. Buat dosa je. Kalau saya salah saya cakap je. Kalau bohong lagi menjerut leher. Tapi sebab hari ni tak sempat ambik B-Complex memang drama la jiwa ni. Nak-nak baru lepas berdebat pasal pelaburab internet. Mujur la tak sampai tahap fanatim obses hangi  satu badan nak explain sampai detail kan. Mujur la sedar diri yg I don’t need to waste my time & effort on some things.

Drama ke-3 apa pula eh?

Rasanya takde kut. Bagi orang yg takde anxiety mungkin rasa kecik je masalah-masalah macam ni. Tapi bagi kami, sometimes kalau left untreated, benda-benda macam ni la yang buat tak tidur malam sebulan.

Salam sayang,

HUDA MAHMUD
012-2794197

P/s: Berjaya detox sehari dari buka FB. Bukan apa, saya rasa macam addicted to internet je.

Anxiety: Kisah Kami

Assalamualaikum,

People with anxiety tend to be attracted to one another. We tend to look for people who have a similar condition.

This few months strangers been contacting me wanting to talk about anxiety. I always felt that anxiety don’t really happened to Malay people. But it turns out I was wrong. There’s a lot of Malay women who suffers from anxiety. And normally we were prescribed benziodiazepines by Doctors (not by psychiatrist most of the time)

* Benzodiazepines includes alprazolam (Xanax), chlordiazepoxide (Librium) & diazepam (Valium)

I was prescribed 0.5mg Xanax. Turns out benziodiazepines works for some but not recommended for long-term use.

image

Long term use may lead to depression, dependence, grogginess & memory problem.

I’m lucky as I manage to find an alternative to treat my anxiety other than drugs. I found Shaklee.

B-COMPLEX are and still is the main supplement that I take daily without fail for the past year – 2 tablets a day. It really, really helped calms me down. It helps to keep my mind focus & happy!

image

OSTEMATRIX is the next supplement I incorporated in my daily diet. Taken 4 caplets before I sleep helps me get a good quality sleep without waking up frequently in the middle of the night. Sleep as every anxiety sufferrer knows is a big problem. A very big problem. That’s why I was prescribe Xanac in the 1st place.

image

OMEGA GUARD which a has a good quality Omega-3 from deep sea fish is another dietary supplement I added into my diet. It helps build up the brain cells which I believe is very much disconnected when under stress.

image

I know it may not be much to some serious anxiety sufferer. But it can be a start if you want to substitute drugs slowly with supplements. It may take months or even years. And they may suffer from withdrawal symptoms for the first few months. This is especially for anxiety sufferer who’d have taken Xanax for years.

But ask yourself this, are you willing to pump in drugs into your body untik you’re old? Or are you willing to suffer a bit for your body to heal naturally?

It’s not an easy decision because it affects very much our mental emotion. But don’t worry Shaklee products can be taken with your meds. Just as long as it’s taken 2 hours apart.

For some, they may suffer from anxiety attack

I hope my posting here will help anxiety sufferer out there. I may not know how they feel as I never had one. But here’s a tip for you;

image

I hope it helps. And may Allah ease your suffering.

Salam,

HUDA MAHMUD
012-2794197