Verdict: Shaklee vs. Spa

Assalamualaikum,

Saya ni seumur hidup tak pernah pergi spa. Minggu lepas saja-saja la pergi sebab nak tahu apa yang ditawarkan di spa ni. Masa buat appointment pun tak tahu lagi apa yang saya nak sebenarnya, last-last pilih la body treatment.

Dah sampai di spa baru la saya pilih jenis treatment yang saya nak. Ada 4 treatment – mandi wap, scrub, masker & mandi lulur. All in all 2 hours treatment. Best la rasanya sebab first time badan dimanjai. Setiap bahan yang dilumur di badan saya tanya apa fungsi setiap satu. Tujuan utama body treatment ni sebenarnya untuk menenangkan badan, buang daki-daki & melembutkan kulit.

Hasilnya nanti kulit anda akan lembut & gebu.

Tapi…

Hasil kujungan ke spa ni tidak mendatangkan sebarang perbezaan pada kulit saya.  Saya pun tak percaya, ‘Eh, takkan la takde beza sebelum & selepas treatment?’ kata saya dalam hati. Punya la staf tu sental & gonyoh kuat-kuat masa scrub takkan la takde beza kan. Tapi sungguh, memang takde beza.

Lepas tu saya fikir-fikir semula, ni mesti saya dah lama makan supplemen Shaklee maka kulit saya dah sedia lembut & bersih. Saya pun memang rajin scrub dengan berus bila mandi, jadi menyumbang sedikit sebanyak kepada kelembutan & kelicinan kulit la. Dulu sebelum ambik supplemen memang terasa kasar kulit. Saya pun tak ingin pegang-pegang. Haha. Kulit kat siku selalu kering sampai pedih. Sekarang ni dah cerah & lembap je. Lutut pun sama. Dah tak hitam & kasar.

Saya pasti kerana saya makan supplemen berikut la maka kulit saya lembut, bersih & cerah:

  • ALFALFA COMPLEX
  • ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN ISOLATE
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
  • GLA COMPLEX
  • B-COMPLEX

Bayaran untuk sesi spa yang saya pergi ni dalam RM2xx. Ini harga untuk 1 kali sesi sahaja.

Kalau untuk suplemen Shaklee diatas, harga lebih kurang RM4xx, tapi tahan sebulan! Maknanya harga sehari adalah RM14.xx. Jimat tak? Harga rawatan spa sehari tu…Tambahan pula ada additional benefits yang lain untuk senarai produk diatas:

  • Kulit makin cerah
  • Hidup makin gembira kerana kurang stress
  • Kitaran haid teratur
  • Immune sistem badan meningkat jadi susah untuk selsema, batuk & demam. Kalau ye pun, cepat baik.
  • Makin kurus kerana protein dalam ESP sangat mengenyangkan
  • Detoks satu badan & mudah lawas setiap hari.

Nah, anda fikir apa lagi. Kalau yang suka spa sebab nak kulit cantik mungkin anda boleh cuba Shaklee pula. Kita mulakan kecantikan kulit dari dalam badan. Mungkin ini lebih jimat & lembut pada poket anda. Dan anda masih boleh ke spa jika anda suka badan dimanjai tapi dengan kekerapan yang kurang, Jadi dapat la jimat sikit duit. Saya pun pasti akan ke spa lagi tapi untuk massage sahaja la.

p/s: Oh ye, masa di spa haritu staf tu tak percaya saya berumur 35 tahun kerana sangkanya saya masih 23! (^__^)

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
SID: 928995
huda.mahmud@gmail.com

Assalamualaikum,

Berapa orang yang kat sini stress tapi tak sedar dia stress?
Cuba anda perhatikan tanda-tanda berikut, kemungkinan besar anda STRESS tapi anda tak sedar:

Stress: Caused & Effects
Stress: Caused & Effects
  1. OTAK & SARAF:
    1. Sakit kepala
    2. Takde semangat,
    3. Sedih & merah melampau
    4. Bermasalah untuk tumpukan perhatian pada sesuatu perkara
    5. Anxiety
    6. Sukar tidur
    7. Lupa ingatan
  2. KULIT
    1. Masalah kulit
    2. Jerawat yang banyak
  3. OTOT & SENDI
    1. Sakit-sakit otot & sendi terutamanya di bahagian leher, bahu & belakang
    2. Peningkatan kekurangan ketumpatan tulang
  4. JANTUNG
    1. Jantung berdegup laju
    2. Peningkatan tekanan darah
    3. Peningkatan tahap kolesterol
  5. PERUT
    1. Loya
    2. Sakit perut
    3. Pedih ulu hati
    4. Peningkatan berat badan
  6. PANKREAS
    1. Peningkatan risiko diabetes
  7. USUS
    1. Cirit-birit
    2. Kembung perut
    3. Masalah sembelit
  8. SISTEM REPRODUKTIF
    1. Wanita: kitaran haid tidak tetap atau senggugut (jika sebelum ni tiada), kurang libido/nafsu seksual
    2. Lelaki: Penghasilan sperma yang rendah, kurang libido/nafsu seksual
  9. SISTEM IMUN BADAN
    1. Mengurangkan keupayaan sistem imun badan untuk pulih dari sakit.

Jika anda ada tanda-tanda di atas & makan ubat pun tak baik-baik atau pulih, mungkin sebenarnya anda stress.

Jadi cara untuk mengurangkan stress adalah dengan:

6 Cara Kurangkan Stress
6 Cara Kurangkan Stress
  • Dapatkan tidur yang mencukupi
  • Senaman: Kerap bersenam akan mengeluarkan hormon endorfin yang membuatkan anda gembira
  • Diet yang sempurna & lengkap dengan semua zat & nutrisi yang diperlukan badan. No junk food please!
  • Dapatkan terapi – akupunktur, massage, aromaterapi, refleksologi
  • Banyakkan masa untuk diri sendiri. At times you need to have ‘ME’ time in order to de-stress. Kalau orang laki, saya gelarkan ‘masuk gua’ supaya dia boleh recaj tenaga. Betul tak wahai kaum lelaki? Jadi buatlah aktiviti yang anda gemar masa ‘ME’ time ni tanpa gangguang orang lain.
  • Makan supplement yang dapat mengurangkan stress. Dalam hal ni saya suka cadangakan B-COMPLEX, ALFALFA, OSTEMATRIS & OMEGA GUARD. Setiap satu memainkan peranan masing-masing untuk ‘menenangkan’ tubuh anda dari stress, insya’Allah.

Yang penting, usahalah supaya diri anda tidak stress. Kalau biar lama-lama memang boleh dapat sakit kronik. Itu OK lagi. Paling sedih kalau sampai bunuh diri atau bunuh orang lain. Nauzubillah!

Salam sihat,

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com

Melayu Paling Mudah Dibuli AH LONG

Assalamualaikum,

Saya tertarik sangat dengan artikel ni kerana jika dahulu ramai peminjam Ah Long adalah dikalangan bangsa Cina kerana tabiat berjudi mereka, tapi kini peminjam Melayu juga meningkat terutamanya dari golongan wanita. Kerana apa orang Melayu ni terdesak sangat sampai nak pinjam dari Ah Long? Kerana gagal dalam perniagaan & nak masuk ‘SKIM CEPAT KAYA’.

Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Seri Michael Chong ketika mendedahkan realiti peningkatan kes-kes melibatkan mangsa Melayu memberitahu, jumlah mangsa ah long daripada kalangan wanita Melayu adalah 44 kes pada 2012 dan 43 kes pada tahun lalu.

“Kalau orang Cina, dalam 100 kes, saya boleh cakap 80 kes daripadanya adalah kerana masalah judi, yang menyebabkan mereka berhutang dengan ah long.

“Tetapi kalau orang Melayu, mereka ini golongan terdesak. Mereka gagal dalam perniagaan ataupun kerugian kerana menyertai skim cepat kaya,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Laporan_Khas/20140203/lk_01/Melayu-paling-mudah-dibuli-ah-long#ixzz2sJeGcRbK

© Utusan Melayu (M) Bhd

Saya kesian dengan mereka ni, kerana dizaman kadar penembusan jalur lebar yang tinggi, keupayaan untuk mulakan berniaga secara online adalah mudah dan murah. Tapi malang sekali ramai yang masih tidak sedar & tidak rebut peluang ni.

Saya pernah katakan dahulu, biarlah kita berbisnes kali pertama ni betul caranya, molek langkahnya. Percayakah anda, bisnes dengan Shaklee ni modalnya hanya dengan RM65/75 sahaja? Tetapi jika anda dari golongan hendak cepat kaya atas usaha orang lain, maka anda silap besar! Bisnes Shaklee ni sama serupa bisnes lain – perlu usaha keras, hati kental & semangan juang yang tinggi. Anda tiada semua ni, maka tiadalah hasil usaha untuk anda.

Bisnes Shaklee ni, jika anda berusaha keras sampai malam-malam tak tidur memikirkan strategi seterusnya, akan menjanjikan pulangan lumayan untuk anda. Anda akan dapat 3C:

  1. CASH
  2. CAR
  3. CONVENTION

CASH – anda akan dapat bonus tunai dari jualan anda yg diberi oleh Shaklee. Bukan disedut dari bonus anak-anak bisnes anda. Anda naik rank, anda dapat bonus. Anda melahirkan leaders-leaders bawah anda (sampai 6 lapis) anda dapat bonus. Dan tidak mustahil dengan hanya bermodalkan RM65/75 anda boleh menjana pendapatan sehingga 5-6 angka sebulan. Sebulan ye..bukan setahun.

CAR – Shaklee akan memberi anda bonus untuk kereta dipanggil Car Bonus. Car Bonus ini adalah insentif tambahan yang Shaklee tawarkan jika ahli berjaya membuat jumlah sales tertentu dalam masa 4 bulan berturut-turut. Jadi dengan additional cash incentives ini, terpulang kita nak gunakan duit tu untuk beli kereta baru, atau bayar duit kereta sekarang.

CONVENTION – ni trip percuma 6 bintang untuk mengahadiri convention Shaklee di US. Jika kita berbisnes secara konsisten dengan mengumpul kiraan mata-mata yang mencukupi, kita layak dapat tiket kapalterbang ke US. Trip ke sana fully sponsored! Bestnya la hai..rugi kalau tak rebut.

Saya paling suka bisnes Shaklee ni (walaupun ia MLM) kerana points yang diperoleh adalah dari JUALAN PRODUK, BUKAN HEAD HUNTING @ CARI DOWNLINE. Trust me, kalau anda cari downline sahaja, memang tak dapat apa pun. Tak dapat bonus pun. 0, zilch, nada! Anda wajib menjual produk juga baru layak dapat semua 3C di atas. Oleh kerana bisnes Shaklee ni adalah bisnes komuniti, maka anda AMAT-AMAT DIGALAKKAN MEMBANTU ORANG LAIN untuk capai apa yang anda capai. Bisnes module yang membantu orang lain berkembang sama barulah dikira bisnes hebat. Bukan bisnes kau bolot seorang, yang lain pergi mampus!

Siapa nak jadi ahli grup saya, amatlah dialu-alukan.

Siapa yang pernah terjerat dengan masalah Ah Long & dah serik tetapi masih nak berbisnes untuk ubah hidup, maka boleh join grup saya.

Siapa surirumah yang nak ada income sendiri, juga boleh join saya.

Siapa student yang nak mula ada duit sendiri sebelum bekerja, boleh juga join saya.

Serah diri anda pada saya tak kira latar belakang, & sanggup dibimbing oleh saya diberus kental jika perlu, maka insya’Allah anda pasti beroleh kejayaan jika ANDA BERUSAHA KERAS.

Jangan segan jangan malu, anda boleh hubungi saya segera. Belum terlewat untuk anda mengubah nasib anda. Remember, you determine your own fortune.

Dari anda memaksa ahli keluarga anda ‘berkongsi’ derita anda meminjam dari Ah Long, lebih baik anda berkongsi kegembiraan dengan 3C dari Shaklee. Serius!

Salam,

HUDA MAHMUD
WHATSAPP: 0122794197
huda.mahmud@gmail.com