Masa Mula-Mula Makan ALFALFA

Assalamualaikum,

Saya nak bercerita di sini masa saya mula-mula makan ALFALFA COMPLEX. Masa tu tak tanya pun upline saya macamana nak makan walaupun dah jadi ahli jadi saya terus je ikut arahan pada botol yang tulis 10 biji sehari.

Saya macam what?? 10 biji?? Banyaknya!

wpid-20130412_084218.jpg

wpid-20130412_084225.jpg


wpid-20130412_084231.jpg

Anyway, saya ikut je lah arahan sebab upline pun tak kata apa & saya pun tak bertanya.

Masa tu saya makan ALFALFA beberapa hari sebelum ke Terengganu walimah sepupu. Terkejut badan saya agaknya sampai migraine hari pertama. Ok la, ingatkan memang migraine seperti biasa. Masa ni minum air tak banyak sangat sebab upline tak bagitau pun masa ambik VITALEA & B-COMPLEX tu. Jadi saya assume sama je la kan sebab B-COMPLEX & VITALEA takde pun healing crisis ni.

Saya dah pelik dah sebab migraine saya selalunya trigger dia samada angin atau stress. Jarang disebabkan oleh makanan. Pulak tu saya seharian migraine. Lepas bangun tidur esoknya masih migraine lagi. Sudahnya 3 hari straight saya migraine tanpa henti. Masa ni saya dah dalam perjalanan ke Terengganu, seksanya la rasa. So saya Whatsapp upline saya tanya memang migraine ke makan ALFALFA COMPLEX ni?

Dia dah agak saya akan tanya macam ni sebab dia tahu akan ada healing crisis kalau mula-mula cuba ALFALFA COMPLEX. Dia cadangakan untuk kurangkan dos sebab 10 tu memang terlampau banyak untuk 1st timer makan. Dan minum banyak air! 2-3 liter sehari kerana ALFALFA ni herba yang bersifat ‘panas’ macam jamu juga la kekdahnya.

So sejak tu terus saya cutback intake ALFALFA dari 10 biji ke 3 biji sehari & minum banyak air. Terus hilang migraine..pheww..lega. Selepas tu saya slowly increase intake ALFALFA berminggu-minggu sampai lah akhirnya saya boleh makan 10 biji sehari. Yang bestnya ALFALFA ni memang dia cuci usus. Seminggu dua pertama tu najis memang warna hitam la. Saya ingat masa amalkan detox dengan Juvanex dulu macam tu juga. Jadi terbukti ALFALFA COMPLEX ni berkesan untuk detox usus kita dari toksin yang telah menyerap dalam badan kita.

Tenaga badan ok lepas makan ALFALFA ni, badan pun takde berbau bila berpeluh. Tapi healing crisis ni lambat juga nak hilang sebab ALFALFA ni. Lepas dah tak migraine, jerawat-jerawat halus pulak naik kat dahi. Tapi saya konsisten minum air 2-3 liter sehari sampai la hilang jerawat-jerawat ni. Sebulan juga la.

Jadi saya tak risau sangat kalau selepas anda consume ALFALFA anda rasa nak demam, sakit tekak, timbul jerawat-jerawat, tahi hitam, sakit sendi dan lain-lain sakit sebabnya itu adalah tanda-tanda healing crisis. Boleh rujuk entri saya tentang healing crisis di sini

Insya’Allah anda akan okay. Paling lewat pun 3 bulan kerana itulah tempoh maksimum badan kita untuk pulih.

Tetapi harus diingati, orang yang ada SLE tidak boleh makan ALFALFA kerana dikhuatiri akan memburukkan lagi keadaan SLE nya.

Ok sekian dulu perkongsian saya pasal ALFALFA & jumpa lagi.

HUDA MAHMUD
0122794197
huda.mahmud@gmail.com

10 thoughts on “Masa Mula-Mula Makan ALFALFA

    1. Kalau masa mula2 makan Alfalfa maka kemungkinan toksin tu banyak dan badan kita tak sempat nak buang maka tu yg lambat nak buang air besar.

      Tetapi jika dah lama makan Alfalfa tapi masih payah nak buang air besar maka kemungkinan intake air tu yang kurang.

      Saya pernah jumpa kes yang macam ni. Bila ditanya minum air banyak ke tak, dia jawab ye. Setelah diselidik betul-betul rupanya air yang banyak pada dia cuma 600ml iaitu 1 botol air mineral kecil.

      Saya juga telah buat eksperimen yg serupa. Ada minggu saya minum air 2 liter minimum dan memang setiap pagi saya buang air besar dan ada minggu saya cuma minum 5 gelas air (1 liter) sahaja dan akibatnya saya cuma buang air besar 3 hari sekali. Najis pun keras.

      Bila kita minum air 2-3 liter sehari memang kita akan buang air besar setiap hari walaupun tanpa Alfalfa.

      Harap maklumat ni dapat membantu Sis

      1. Terima kasih atas penerangan di atas. Kawan saya pun mengalami sembelit apabila makan alfalfa dan kurang minum air. Kalau berkelapangan jemput singgah di blog saya kindhearty.blogspot.com. Tq🙂

  1. salam, hi, saya nak tanya, saya ni first time nak makan alfalfa sebab menyusu badan. so, decide nak makan alfalfa untuk jadikan milk booster. bila waktu yang paling sesuai makan dan jumlah pengambilan untuk sekali makan?

    1. Salam Ziehan,

      Oleh kerana Alfalfa ni ‘panas’ maka saya boleh cadangakan pemakanan Alfalfa seperti berikut:

      Minggu 1: 2 biji pagi sebelum sarapan & 1 biji selepas makan tengahari
      Minggu 2: 3 biji pagi sebelum sarapan & 2 biji selepas makan tengahari
      Minggu 3: 4 biji pagi sebelum sarapan & 2 biji selepas makan tengahari & 2 biji sebelum tidur
      Minggu 4 & seterusnya: 5 biji pagi sebelum sarapan & 3 biji selepas makan tengahari & 2 biji sebelum tidur

      Apa-apapun tiada hard & fast rules untuk Alfalfa. Ia boleh mengikut kesesuaian badan Puan sendiri. Boleh juga bila badan kita dah serasi kita nak ambil 5 biji pagi & 5 biji malam pun boleh. Malahan untuk ambil 10 biji sekaligus waktu pagi pun boleh.

      Saya cadangkan Puan ikut jadual pemakanan yang tertera diatas & perhatikan perubahan kandungan susu badan Puan. Jika kelihatan tidak berkesan, maka Puan boleh ubah cara pemakanan.

What's Your Adventure Today

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s