Turning Point Kenapa Saya Pilih Shaklee

Assalamualaikum,

Hari ini saya bersyukur sangat kepada Allah kerana akhirnya saya memperolehi kesihatan yang amat baik, kesihatan yang memungkinkan saya bekerja lebih baik & kesihatan yang membolehkan saya membantu orang lain yang alami masalah yang serupa. Kerjaya saya sangat ‘hectic’. Setiap hari jadual kerja saya tidak sama. Ada ketika hari-harinya saya hanya duduk di pejabat dan ada ketikanya 3 hari berturut-turut saya ada mesyuarat, site inspection & project submission bukan sahaja di Lembah Klang tetapi di Port Dickson & Seremban! Malah mileage kereta saya sehari mesti 150km sebab saya banyak berjalan. Jadi kesihatan yg baik amat saya perlukan untuk lebih produktif.

6 tahun dahulu saya tidak begini. Setiap tahun sepanjang 6 tahun lepas saya mendapat penyakit yang kerap setiap bulan, penyakit yang jarang didengari orang & penyakit yang saya sendiri tak pernah dapat sebelum ini. Dahulu saya kerap Flu & migrain setiap minggu tanpa gagal! Sebulan saya akan MC 2 kali sebab 2 penyakit ini. Oo..sangat tidak produktif.

Selepas tu ada satu tahun tu saya dapat TMD atau dikenali sebagai TEMPORO MANDIBULAR DISORDER. Apa benda ni? Ia adalah penyakit atau kesakitan yang berlaku apabila rahang mulut kita ‘tersangkut’ @ ‘locked jaw’ dimana rahang saya tidak boleh terbuka melebihi lebar 1 jari! Ala..mesti anda fikir tak sakit kan? Oh tidak! Amat sakit sehingga telinga saya berdengung. Akibat TMD ni Doktor bagi saya MC satu minggu kerana ia berpendapat saya kerap ketap gigi kerana stress. Oh ye, TMD kini kekal pada saya. Ini bermakna jika saya gagal mengawal stress saya akan alami ia semula.

Saya juga pernah mendapat penyakit FIBROMYALGIA. Apa pulak ni? Semua penyakit tak pernah dengar ni Huda. Ini adalah penyakit saraf di mana satu sendi badan kita sakit tetapu tidak diketahui punca sakit itu di mana. Bayangkan, setiap pergerakan yang saya lakukan amat sakit. Bangun dari katil, sakit. Bangkit dari kerusi, sakit. Turun dari kereta, sakit. Nak duduk atas kerusi, sakit. Pendek kata semua sakit. Saya alami FIBROMYALGIA ni berbulan-bulan lamanya dan pada ketika ini saya menjaga projek seluas 200 ekar dan bekerja 7 hari seminggu dari jam 7.30 pagi hingga 10.00 malam tanpa cuti. Saya tidak tahu bagaimana ia hilang tetapi saya nekad fibromyalgia ni mesti hilang sebelum saya ke New Zealand. Alhamdulillah ia hilang dengan perubahan diet saya.

Pada tahun ini saya masalah tidur. Saya tidak dapat tidur lena selama sebulan. Masuk tidur seawal jam 9.30 malam dan bangkit jam 6.00 pagi pun, saya tidak lena. Saya letih setiap kali bangkit tidur. Saya letih sampai nak buat kerja di rumah pun letih. Di pejabat produktiviti saya menurun kerana saya teramat-amat letih. Sampai satu tahap, apabila saya tak tahan tak lena tidur, saya berjumpa dengan Doktor. Dan saya disahkan alami ‘anxiety’. Saya diberi Xanax oleh Doktor untuk bantu saya tidur. Apa itu Xanax? Ia drug penenang yang sangat kuat. Saya ambil sebiji sahaja dan saya tidak boleh bangkit tidur hampir 16 jam! Saya tidak berani teruskan dengan Xanax, jadi saya cuba Rilax. Supplemen semulajadi yang dikatakan dapat membantu saya lena tidur yang boleh dibeli di mana-mana farmasi. Tetapi saya tidak lah dapat result yang saya hendak. Saya masih alami masalah susah tidur, sukar lena & cepat letih.

Hinggalah suatu hari saya terlihat kawan saya (upline saya kini) bercerita tentang supplemen Shaklee di FB. Saya PM dia dan cerita tentang masalah saya. Hasil dari konsultansi itu ternyata saya alami stress melampau dan dia mencadangkan 2 produk asas supplemen untuk saya cuba iaitu B-COMPLEX & VITA-LEA. Alhamdulillah! Dalam masa 2 bulan sahaja saya memperoleh kesihatan yang lebih baik, saya lebih bertenaga & yang PALING PENTING anxiety @ kegelisahan saya hilang! Saya jadi lebih cergas untuk masak & kemas rumah walaupun saya sampai rumah cuma jam 7 malam. 2 produk Shaklee inilah yang menjadi ‘turning point’ dalam hidup saya kerana ia membuat saya gembira.

image

Kini saya masih bersama Shaklee, malahan membantu orang lain yang alami masalah yang serupa seperti saya untuk mengatasinya. Sudah berbulan saya tiada flu, migrain, demam apatah lagi & pelbagai penyakit pelik. Alhamdulillah sangat-sangat kerana saya kini dapat ‘hidup’. Saya dapat nikmati hidup tanpa sakit. Saya sangat suka memberi konsultansi kepada orang lain yang alami masalah yang serupa kerana jika ia membantu menambah nilai sihat dalam hidup orang lain maka ia adalah satu kepuasan bagi saya kerana saya faham sangat PENYAKIT FIZIKAL kemungkinan DISEBABKAN OLEH STRESS

Anda nak sihat mental, fizikal & emosi boleh komen di bawah atau PM saya.

HUDA MAHMUD
0122794197

SID: 928995 | WhatsApp: 0122794197

Advertisements

Shaklee: Teman Baik Pelancong

Assalamualaikum,

Selalu tak bila kita pergi melancong, balik-balik je berat badan mesti naik. Masa tengah melancong pula nak buang air besar ada la kut 3 hari sekali kan? (kalau melancong 5 hari) Makan dah macam-macam masuk perut tu tapi membuangnya tidak. Itu belum lagi rasa kembung & angin.

Nah,

Shaklee ada penyelesaiannya untuk anda semasa melancong. Saya suka sangat ALFALFA COMPLEX & OSTEMATRIX.

image

Setiap malam sebelum tidur saya akan makan 5 biji ALFALFA & 4 biji OSTEMATRIX. Esok paginya memang perut & usus lancar je membuang.

OSTEMATRIX ni pula disamping bantu ‘melicinkan’ laluan usus, ia bantu saya tidur lena waktu malam & hilangkan lenguh kaki berjalan banyak ni.

ALFALA bantu detoks badan saya. Iyelah, bila melancong je ada saja nak makan macam-macam kan.

Jadi elok sangatlah anda bawa ALFALFA & OSTEMATRIX ketika melancong macam saya. Alhamdulillah, perut tak meragam dan hari-hari membuang. Berat badan pun tak naik. Happy sangat ^__^

HUDA MAHMUD
SID: 928995
0122794197

Shaklee-ku Pergi Melancong

Assalamualaikum,

Salam Jumaat semua. Moga hari ni happy saja ye. Tak mahu marah-marah..teehehe.

Hari ni sampai Selasa, 25/9/2013 saya tiada di Malaysia. Pergi melancong kejap. Dekat je pun.

Yang penting bekal SHAKLEE-ku harus dibawa! Nak maintain sihat 5 hari ni saya malas nk letak dalam bekas kecik. Angkut semua botol-botol supplemen. Nak tahu apa saya bawa?

Haa…inilah dia:

image

Bekal wajib Shaklee-ku untuk melancong ni adalah:

#OMEGA GUARD – hapuskan lelemak walaupun melancong
#LECITHIN – buang lelemak makanan pelancong
#B-COMPLEX – kurangkan stress melancong
#ALFALFA COMPLEX – membuang dengan lancarnya ketika melancong
#OSTEMATRIX – tidur dengan cukupnya walaupun melancong
#GLA COMPLEX – kulit flawless walaupun melancong

Ahaks! Tak boleh blah betul betapa ‘VAIN’nya saya. 😀

Cinch Shake Mix saya bawa sikit letak dalam bekas. Bukan sebab nak diet tapi nak maintain kulit flawless ni agak vain lagi di situ haha. ESP dah habis jadi saya guna gabungan Cinch Shake Mix & GLA lah dulu. Kenyang dapat, flawless skin dapat.

HUDA
SID: 928995
0122794197

KEMURUNGAN @ DEPRESSION & SHAKLEE

Assalamualaikum,

[DEPRESSION & CINCH TEA]

Baru-baru ini saya alami semula depression episod yg sudah berbulan-bulan tidak saya alami.

Kali ini depression saya melibatkan mood yang sangat-sangat low. ‘In the dumps’ kata org putih. Memang in the dump, dah la dalam tong sampah lepas tu tak boleh keluar. The lowest point was yesterday. Bila orang berhubung dengan saya dalam talian saya TIDAK BOLEH MENJAWAB. In fact saya struggle nak jawab pertanyaan orang kerana saya rasa pada masa itu I DON’T WANT ANY SOCIAL CONTACT with anyone. Perbualan dalam talian dengan sahabat-sahabat pula adalah sangat IRRITATING pada saya waktu itu. Masa ni memang saya makan B-Complex 2 biji tapi tak jalan.

Bila depression sets in, anything that use to be your hobbies, your passion will not interest you anymore. Dan dalam bisnes, when you lose your passion, you lose your purpose. Saya pada waktu-waktu itu rasa apa gunanya Biz Shaklee ni? Tak dapat apa pun.. Memang negative thoughts sentiasa berlegar-legar dalam kepala otak orang yg alami depression. Some of you may say, ‘Ala, senang je, baca Qur’an, solat, zikir’ Sorry dear, it works but ONLY PARTIALLY. Depression has much to do with the brain chemical make-up and not emotionals alone.

Jadi keesokan petangnya tu saya tergerak hati untuk minum Cinch Tea.

Cinch Tea - Memberi Tenaga & Mengurangkan Depressi
Cinch Tea – Memberi Tenaga & Mengurangkan Depressi

And you know what?

By night my mood level has improved & by this morning I am happy as the sun sampai pakai baju keesokan harinya pun warna kuning!

Jadi saya buat research sedikit pasal Cinch Tea. Apparently the ingredients in Cinch Tea such as Matcha Green Tea & Red Rooibos tea are known to have soothing effects on the nervous system.

MATCHA GREEN TEA

Green tea has theanine which is an amino acid that has a soothing, calming effect on people who drink it. Drinking green tea containing theanine has been shown to stimulate production of brain waves known as alpha waves – seen when a person is in a relaxed. It also alters levels of neurotransmitters in the brain such as serotonin and dopamine that can affect mood.

Unfortunately, theanine isn’t found in large quantities in most American green teas – only in higher quality Japanese green teas (Matcha Green tea). It’s also believed that the theanines in green tea may help to reduce symptoms of anxiety.

RED TEA

Red tea is known to have a soothing effect on the central nervous system and is a safe, long term herbal remedy for headaches, irritability, disturbed sleeping patterns, insomnia, nervous tension, stress, hypertension, panic attacks and even mild depression.

Rooibos or ‘red bush’ from South Africa is found to be a very potent variety of red tea prepared from the leaves of the herb Aspalathus linearis. Indigenous to the Cape of Good Hope region of South Africa, Rooibos is the only red tea that undergoes a fermentation process similar to black tea. Fermentation turns the green leaves into a garnet colour and lends a very sweet flavor. Rooibos endowed with a very high magnesium (‘Nature’s tranquilizer’) component, acts as a natural adaptogen i.e., that which helps the body adapt to stress

Now, apart from slimming & boosting energy, Cinch Tea can be drink to naturally treat depression symptoms.

Other supplements that helps in controlling depressions are OMEGA GUARD & B-COMPLEX

P/s: Now I’m not in the dump anymore, “I’ll be back” bak kata Arnold Susah-Nak-Eja

HUDA AGAINST ALL ODDS ^__^

0122794197

Kulit Cantik: Shaklee vs. Maixara vs. Felinna

Assalamualaikum,

Asalnya memang saya jenis tak ambik kisah pasal kulit. Krim yg selalu saya pakai sehingga kini pun cuma Olay Regenerist Cool & Garnier Oil Control. Kulit muka sekata ke, kulit badan lembap ke, saya tak ambik berat. Jadi di sini, saya akan membuat review produk-produk kecantikan kulit yg saya pernah cuba.

image
3 produk sebagai pilihan

FELINNA

Sebelum saya kenal dengan Shaklee, saya tertarik dengan Felinna gara-gara promo kakak ofis ni. Memang pandai dia pujuk. Hehe. Kalau tak, memang takdenya saya nak bother skincare ni. Takat takde jerawat dah mencukupi.

FELINNA ni harga yg saya beli RM75/sekotak (harga sebenar RM85). Sekotak ada 30biji kapsul vit c + kolagen (saya pun tak ingat sangat apa isi kandungannya). Saya beli 2 kotak dan ambil 2 biji setiap hari selama sebulan.

Masuk minggu ke-2 memang terasa MARVELES sangat kulit. Kalau dulu tak hirau, ni hari-hari pegang kulit, hari-hari pegang siku sebab pada saya siku adalah benchmark untuk kulit cantik keseluruhan. Kulit siku yang tak kering & hitam adalah petanda kulit badan kita lembap (bagi sayalah). Wah! Sangat suka kulit macam ni. Jerawat halus & jerawat biasa langsung takde, I’M HOOKED!

Tapi lepas habis saya rasa terbeban pulak nak keep up dengan FELINNA. Saya beralih ke MAIXARA C-SENTIAL

MAIXARA C-SENTIAL

Saya beli MCS ni pun dengan kakak ofis yang sama sebab saya kata nak maintain je kulit saya yg dah sedia marveles tu

Jadi saya beli sebotol MCS dengan harga RM110 (harga asal RM125). Sebotol ada 60biji vit-c + kolagen + gluta. Saya ambik 1biji sehari sebab nak prolong kan pengambilan sebotol sampai 2 bulan. Tapi lama-lama efek kulit lembap marveles tu makin kurang. MCS tidak se-oomph FELINNA. Mungkin sepatutnya saya ambil 2biji sehari kut untuk dapat efek yg sama.

Sambil tu saya dah start SHAKLEE sebab masalah stres melampau bukan sebab nak dapat kulit cantik. Masa ni saya ambil ESP + B-Comp + Alfalfa + Vitalea. Jadi MCS dan SHAKLEE ni saya ambil serentak.

Kulit saya makin kurang tahap kelembapannya tapi tidak lah ia kembali seperti sebelum saya amalkan produk-produk kesihatan ni.

Habis sahaja MCS saya tidak teruskan lagi. Saya maintain sahaja dengan SHAKLEE.

SHAKLEE

Mulanya saya ambik Shaklee sebab masalah stress melampau. Lepas tu saja la add-on supplemen lain antaranya ESP sebab nak kurus sebenarnya. Bila minum ESP (harga retail RM150) saya perasan la kuku cepat je panjang. Masalah rambut gugur pun kurang. Paling best sunburn dah takde. Kalau dulu setiap kali balik dari site mesti muka berbelang. Tangan tak usah cerita la, lagi gelap dari muka. Hahaha.

Then ada promo GLA. So saya ni being very curios saja la cuba. Niat asalnya nak ringankan simptom PMS. Alih-alih period jadi berpanjangan pulak. Tapi saya tak risau la sebab tahu tu healing crisis. Lepas 1 botol GLA (harga retail RM91.25)

Lepas sebulan gabungan ESP + GLA ni saya perasan kulit saya jadi elok semula. Walaupun tak la sehebat masa ambik Felinna tu, tapi siku-siku saya yang buruk sudah kembali cerah & lembap! Nak marveles ambik Collagen Powder Shaklee laa. Sangat happy!

Paling best Shaklee ni sebab produk dia ada banyak kegunaan. Macam GLA ni untuk org menopaus elok, org yang haid tak tetap elok, dan macam-macam lagi. ESP ni pulak elok nak kekang lapar melampau di waktu pagi, generate cell growth, boleh buat masker, dan sebagainya. Silalah Google ada banyak info.

Itulah serba sedikit adventure saya dengan supplemen ni. Ia cuma pandangan peribadi saya dan kesan setiap produk adalah berbeza ikut diri individu.

HUDA | SID: 928995 | 012279419